Ющенко: доля дострокових виборів залежить від рішення КС

Середа, 22 квітня 2009, 20:02

Президент Віктор Ющенко вважає, що рішення Конституційного Суду щодо відповідності Конституції дій чинної коаліції у питанні формування уряду може стати підставою для дострокових парламентських виборів.

Про це президент заявив на прес-конференції у середу.

На уточнення, коли варто чекати дострокових виборів, Ющенко порадив користуватися в цьому питанні не "доцільністю, а законністю".

"Я звернувся до Конституційного суду з метою отримання роз’яснення по ситуації, коли протягом кількох місяців не завершено формування коаліції, уряду. З грудня 2008 року ми знаходимося в ситуації, коли декларована коаліція не зробила кроків, які вимагає Конституція", - наголосив президент.

"Якраз правове роз’яснення Конституційного Суду може стати основою подальших дій. Це не питання ініціативи президента – це питання тлумачення законності", - додав він.

На думку Ющенка, без позиції КС "тут жодна ініціатива недоцільна і зробила б погану послугу у врегулюванні цього конфлікту".

Ющенко ще раз наголосив, що готовий піти назустріч і провести одночасні дострокові вибори президента і парламенту.

"На знак солідарності з парламентом, спільної відповідальності я запропонував ініціативу і як президент готовий зробити крок на зустріч - прийняти рішення про дострокові президентські вибори, якщо парламент ухвалю рішення про проведення дострокових парламентських вборів на новій виборчій базі", - заявив він.

При цьому Ющенко наголосив, що його умови – нова виборча база і зняття імунітету з депутатів, завдяки якому ми можемо побачити новий парламент.

Як відомо, президент звернувся за роз’яснення до КС з приводу того, що сформована 5 грудня коаліція не призначила свого прем’єра і уряд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування