Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не хоче, щоб українці були дикунами

Середа, 22 квітня 2009, 20:10

Президент Віктор Ющенко вважає, що порядок земельних аукціонів, встановлений урядом, призвів до виникнення махінацій на ринку землі.

Про це він сказав на прес-конференції у середу, говорячи про введений урядом порядок продажу несільськогосподарських угідь.

"Криза виникла від того, що в 2008 році урядом була сформована ініціатива про затвердження порядку проведення аукціонів, що передбачає проведення з одного центру всіх аукціонів – починаючи від селищної ради і закінчуючи столицею. Це та концентрація неконтрольованої влади, яка призвела до виникнення десятків корупційних схем", - сказав Ющенко.

Він висловив переконання, що у разі, якщо такий тимчасовий порядок буде продовжено і "буде залишена попередня схема концентрації цього питання на Київ, з цієї ініціативи нічого не вийде".

"Бо добре розуміють, як Київ цим ресурсом розпоряджається. Всім зрозуміло, що сьогодні найбільше багатство, яке ще залишилося поза розподілом в Україні, - це земля. Ніякий тимчасовий порядок не може регулювати відносини, в тому числі і з проведення аукціонів землі, що знаходиться у власності громад", - сказав Ющенко.

При цьому, на його думку, "значна правляча частина людей не хотіли б бачити порядок, визначений законом, а хотіли б бачити тимчасовий порядок, врегульований постановою уряду".

"Сформувати на базі земельного департаменту єдиний центр, який проводить реєстрацію всіх операцій, формує попит і пропозицію, а значить приводить до корупції", - сказав президент.

"Відповідь на питання, як оживити ринок землі і, зокрема, тої, яка належить органам самоврядування, знаходиться тільки в ухваленні парламентом відповідного закону. Всі інші порядки, переконаний, не мають жодної перспективи", - додав він.

При цьому, за словами президента, відповідний закон має передбачити "повний суверенітет органів місцевого самоврядування, до власності яких належить та чи інша земельна ділянка".

"За державою залишити принципи, правила. А всю процедуру відправити на території", - сказав він.

Говорячи про ринок землі сільгосппризначення, Ющенко вкотре наголосив, що виступає за скасування відповідного мораторію.

"Я не є прихильник, я - опонент тої політики, я привела до того, що у Верховній Раді ввели четвертий мораторій на заборону руху землі", - сказав він.

"Утримання такої ситуації, на моє переконання, це політика вчорашнього дня, корупційна політика. Це політика, на якій декілька парламентарів у Верховній Раді орудують, починаючи від Київщини, закінчуючи кожним краєм української землі, і бачать собі добру нагоду попрацювати корупційним, мафіозним способом", - додав президент.


На його думку, в Україні "треба завершити оформлення паїв землі, видачі державних актів на землю, створення національного реєстру, завершити розробку національного кадастру".

"Треба сформувати правила руху землі і дати людині право розпоряджатися своєю землею. Так, як вона розпоряджається своєю квартирою, автомобілем і будь-яким рухомим чи нерухомим майном. І не бути в цьому плані дикунами", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: