Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" залишать на кордоні України?

Четвер, 23 квітня 2009, 09:19

Європарламент на засіданні 22 квітня в Страсбурзі абсолютною більшістю схвалив у другому читанні запропонований Єврокомісією "Третій енергетичний пакет" – план лібералізації енергетичного ринку Європи.

Як пише газета "Комерсант-Україна", він повністю узгоджується з Брюссельською декларацією про модернізацію української ГТС, реалізація якої може призвести до того, що російському "Газпрому" доведеться продавати газ на кордоні з Україною.

Тепер, щоб правила набули чинності, необхідно, щоб їх схвалила Рада міністрів ЄС. За інформацією джерела газети в Єврокомісії, імовірність цього досить велика – у цьому випадку схвалення в третьому читанні вже не знадобиться.

"Третій пакет", запропонований Єврокомісією ще в 2007 році, передбачає, що компанії-продавці газу й електрики не повинні володіти транспортними мережами, бо це призводить до штучного підвищення цін. Ініціаторами вимог були невеликі компанії-трейдери, які заявляли, що великі енергоконцерни перешкоджають їхнього доступу до розподільних мереж.

Тоді європейські антимонопольні органи зажадали від німецьких енергокомпаній RWE і E.ON продати свої розподільні мережі. Але Париж і Берлін виступили категорично проти, й інші країни ЄС погодилися на компроміс – мережі та трейдерські структури можуть залишатися у власності одного власника, але під спостереженням незалежного регулятора.

Ухвалений 22 квітня цього року документ описує нові "правила гри" на європейському газовому ринку. Кожній із країн ЄС надається на вибір одна з трьох схем.

Перший варіант передбачає примусовий поділ власності вертикально інтегрованих холдингів: енергетичні компанії повинні продати свої транспортні мережі незалежному оператору й не зможуть мати в ньому контрольного пакета.

Другий варіант дозволяє видобувним компаніям залишатися власником транспортних мереж. Однак управлінням мережею в цьому випадку має займатися спеціально створений "незалежний оператор системи".

Третій варіант також передбачає збереження вертикально інтегрованих корпорацій, але їхню діяльність контролюватиме спеціальний "спостережний орган". На впровадження цих правил європейським країнам надається 3,5 роки.

Окремо в документі прописано, що ці правила повинні застосовуватися не тільки до європейських компаній, але й до фірм із третіх країн, які працюють у ЄС. У "Третьому пакеті" зазначається, що влада кожної з європейських країн може відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розподілу видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС.

Видання вважає, що першим місцем, де буде на практиці випробувана нова європейська система, стане Україна. Якщо наша ГТС буде передана під управління одному з європейських національних операторів, "Газпрому" доведеться продавати весь газ на кордоні Росії з Україною і далі контролювати його рух він уже не зможе.

"Але, що б не вирішив Європарламент чи Україна, головне питання – що буде робити Росія, - зазначає радник прем'єра України з енергетичних питань Олександр Гудима.– Зараз альтернативного "Газпрому" постачальника газу в Європи немає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування