У БЮТ пропонують карати усіх, хто спілкується на роботі не українською

Четвер, 23 квітня 2009, 11:08

Член фракції БЮТ Павло Мовчан вніс у парламент проект закону про концепцію державної мовної політики, яким передбачається ввести відповідальність за використання на робочому місці не державної мови.

Нова "мовна концепція" успішно пройшла розгляд у комітеті ВР з питань культури і духовності, головою якого є інший член БЮТ Володимир Яворівський, пише газета "Сегодня".

На думку автора концепції, вона повинна стати головним після Конституції документом, що регламентує всі питання застосування мов в Україні.

При цьому вперше українська мова оголошується обов'язковою для застосування в усіх сферах публічного спілкування - не тільки держчиновниками і депутатами, але і всіма громадянами в суспільному житті (тобто на роботі), наголошує видання.

Виключення - громадянам дозволяється користуватися будь-якою мовою в приватному спілкуванні.

Щоб усе вищесказане не виявилося декларацією, концепція Мовчана передбачає створення мовних органів - нацради при президенті і спецоргана в Кабміні.

Останній буде зобов'язаний "вчасно виявляти факти порушення мовного законодавства і порушувати питання про притягнення порушників до дисциплінарної, адміністративної і судової відповідальності".

Відповідно до концепції депутата, знання української оголошується юридичним обов'язком громадян України, а публічне знущання над нею або її дискредитація - порушенням Конституції, за яке настає кримінальна відповідальність. При цьому однією з загроз для української мови оголошується суржик.

Посиленню державного статусу української мови має сприяти її затвердження як єдиної мови всіх навчальних закладів - від дитячих садків до інститутів, незалежно від того, чи є вони державними чи приватними.

Аналогічний підхід до ЗМІ і сфери обслуговування - вони усі без винятку повинні перейти на українську.

Мовам національних меншин у концепції Мовчана приділяється цілий розділ. Так, у місцевостях, де ці меншини становлять більшість, дозволяється використовувати їхню мову в роботі місцевих органів влади і підприємств.

Разом з тим, у цьому ж законопроекті депутат заперечує, що в Україні є "регіони компактного проживання осіб, що належать винятково до якоїсь однієї етнічної меншини", з чого можна зробити висновок, що жодній недержавній мові ніяких офіційних прав не покладається.

Це в першу чергу стосується російської мови, якій, на думку автора, "в Україні ніщо не загрожує". Більш того, офіційно записано, що російська мова "тривалий час була імперською мовою і продовжує широко використовуватися".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...