Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін зрозумів, що "Південний потік" у Болгарії не схвалять

Четвер, 23 квітня 2009, 12:13

Прем'єр Росії Володимир Путін не поїде в Болгарію на енергетичний самміт цього тижня, таким чином стає зрозуміло, що проект газопроводу "Південний потік" у Європу, який підтримує Москва, не буде схвалений у Софії, повідомили чиновники у вівторок.

Путін в останній момент відмовився від міжнародної зустрічі, яка запланована на п'ятницю-суботу.

Президент Болгарії Георгій Пирванов підтвердив у четвер існування розбіжностей між його країною і Росією щодо газопроводу "Південний потік".

Згідно з болгарськими ЗМІ, Росія брала участь би в цьому форумі тільки якщо Болгарія дозволила б "Газпрому" використовувати газову інфраструктуру країни для потреб Південного потоку.

Росія може підписати міжурядову угоду по проекту "Південний потік" наступного тижня, однак це буде залежати від того, чи будуть усунуті розбіжності між країнами-учасниками, сказав помічник міністра економіки й енергетики Болгарії Петар Дімітров.

Представник Путіна Дмитро Пєсков сказав, що зміна планів російського прем'єра не означає проблеми в переговорах Москви з Болгарією й іншими транзитними країнами по проекту "Південний потік".

"Робота проходить у дуже конструктивній атмосфері. Рано або пізно ми очікуємо угоди... Це дуже складний проект. Це не секрет", - сказав Пєсков.

За його словами, з огляду на запланований візит прем'єра Болгарії Станішева в Москву 28 квітня, Путіну немє сенсу їхати до нього в Софію лише на кілька днів раніше.

Путін не єдиний відмовився від поїздки в Софію на самміт. Прем'єр Туреччини Таїп Ердоган також не збирається брати в ньому участь, повідомили чиновники. Однак Анкара поки не підтвердила плани Ердогана.

Представники США і Євросоюзу критикують "Південний потік", проект Газпрому вартістю 10 мільярдів євро ($12,9 мільярда), побоюючись, що він підвищить залежність Європи від російського газу. Євросоюз підтримує альтернативний проект "Набукко", що дозволить одержувати газ Каспійського регіону.

Reuters, "Дело"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування