Штрафувати Україну за недобір газу Москві невигідно

П'ятниця, 24 квітня 2009, 08:29

На переговорах прем’єрів України та Росії Юлії Тимошенко й Володимира Путіна 29 квітня Росія хоч і може порушити питання санкцій за недобір законтрактованих обсягів газу в І кварталі, але це невигідно жодній зі сторін, вважають експерти.

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар припускає, що за нинішньої ситуації на євразійському газовому ринку подібна ініціатива накладання санкцій за недобір газу може викликати "ефект доміно", негативний для самої Росії.

Україна – далеко не єдина країна-споживач, яка не добирає нині законтрактовані обсяги російського газу, зазначив він у інтерв’ю "Німецькій хвилі".

І хоча частка, яку не добирає Україна, досить значна – майже половина передбаченого об’єму (контрактом допускається 20%), але і країни Євросоюзу нині відбирають в середньому на 42% блакитного палива менше, аніж було обумовлено на початку року.

За таких обставин дотриматися принципу "take or pay", за яким російський "Газпром" працює практично з усіма своїми довгостроковими партнерами, газовому монополісту буде складно, визнають і російські, і українські фахівці.

Крім того, за словами Гончара, аналогічні претензії до "Газпрому" може пред’явити Туркменістан з приводу того, що "Газпром" недобирає законтрактовані обсяги туркменського газу після аварії на газопроводі "Середня Азія-Центр" 9 квітня.

Поки схожих претензій "Газпрому" до європейських компаній не спостерігається, додав Гончар.

З іншого боку, "Газпром" наражається на небезпеку зустрічних претензій до нього з приводу тих збитків, які були завдані діями "Газпрому" у січні 2009 року, зауважує експерт.

Утім, Гончар припускає, що російська сторона і надалі використовуватиме цей чинник для вирішення інших проблем у двосторонніх відносинах.

Питання постачання енергоносіїв, зокрема, російського газу до України та його транзиту до країн ЄС, скоріш за все, обговорюватиметься 29 квітня у Москві. Принаймні, таку ймовірність не виключив посол РФ в Україні Віктор Черномирдін.

Зокрема, дипломат припускає, що глави українського та російського урядів можуть обговорювати і пропозиції щодо перегляду так званих "газових угод", укладених на початку цього року. Щоправда, перегляд ціни на блакитне паливо, за його словами, можливий лише у бік підвищення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування