Мін'юст побачив, що більшість партій – не партії, але виявляє обережність

П'ятниця, 24 квітня 2009, 11:59

Переважна більшість об'єднань громадян, які називають себе політичними партіями і зареєстровані як такі Міністерством юстиції, за суттю ними не є.

Про це говориться в преамбулі річного звіту Мін'юсту про результати перевірки політичних партій на предмет відповідності їх Конституції та закону "Про політичні партії України", пише "Комерсант-Україна".

"Політичні партії в Україні інформаційно закриті для суспільства і не повідомляють про себе правдивої інформації", - зазначається також у документі.

За результатами перевірки Мін'юсту втратити свідоцтво про реєстрацію можуть дві політичні сили зі 167 зареєстрованих – Партія гуманістів України (ПГУ) та партія "Велика Україна", які не виконали вимоги закону про обов'язкову реєстрацію організацій у більшості адміністративно-територіальних одиниць України.

Зокрема, з 19-ти підрозділів, про наявність яких повідомляла в Мін'юст ПГУ, співробітникам міністерства вдалося знайти тільки 3, а з 16-ти територіальних осередків "Великої України" – 2.

До списку партій, чиїх організацій не дорахувалося Міністерство юстиції, потрапив і суб'єкт блоку "Наша Україна - Народна самооборона" – Європейська партія України, яку очолює Микола Катеринчук (була зареєстрована в серпні 2006 року).

У виконкомі ЄПУ з результатами міністерського моніторингу не згодні. "Перевірка Мін'юсту була дуже упередженою й ставила перед собою мету ліквідувати нашу організацію як таку, - заявив голова виконкому ЄПУ Віктор Прошкін. - Нашим партійцям пропонували перейти в лави іншої політичної партії – "Єдиний центр".

За словами Прошкіна, організації ЄПУ діють у всіх регіонах України, а не в 18-ти, як стверджують у Мін'юсті.

Заступник голови партії "Велика Україна" Ірина Самаріна також вважає, що дані Мін'юсту не відповідають дійсності.

"Перевірки наших організацій почалися саме після того, як ми відмовилися від злиття з "Єдиним центром". Це помста секретаріату президента за нашу активну діяльність. Крім того, владі не могли сподобатися заяви нашого лідера Ігоря Беркута про те, що Віктор Ющенко не пройде на другий президентський термін", - заявила вона

Міністр юстиції Микола Оніщук сказав: "Порушення, встановлені в ході перевірки партій, можуть стати підставою в тому числі для внесення Міністерством юстиції в судові органи подання щодо анулювання реєстраційних свідоцтв. Хоча за результатами перевірки Міністерство юстиції ще не прийняло рішення, які це будуть партії. Це буде зроблено найближчим часом".

"У цьому питанні ми виявляємо обережність, оскільки не хочемо, щоб напередодні можливих дострокових парламентських виборів цей крок (клопотання про ліквідацію партії) розглядалося як переслідування партій", - підкреслив Оніщук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування