Тимошенко написала передмову до книг Гоголя

П'ятниця, 24 квітня 2009, 15:23

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що творчість письменника Миколи Гоголя об'єднує Україну та Росію.

Про це Тимошенко заявила у п'ятницю під час презентації видання повного зібрання творів Гоголя, виданого спільними зусиллями українських та російських фахівців.

Тимошенко є автором передмови у цьому виданні, повідомляє УНІАН.

"Для нас важливо, щоб навколо Гоголя дійсно об'єдналися дві країни, і щоб ми спільно з такою ініціативою подарували світу повне зібрання творів без редагування", - сказала прем'єр.

Водночас Тимошенко нагадала, що з ініціативою спільного українсько-російського видання творів Гоголя виступив посол Росії в Україні Віктор Черномирдін.

На думку прем'єра, нове видання ставить крапку у дискусіях, якій культурі належить ім'я цього видатного письменника.

"Знаєте, коли зустрічаються українські та російські політики, саме головне, що вони говорять: Гоголь – наш! Я хочу, щоб ми говорили наш Гоголь, бо це дійсно те, чим можуть пишатися два народи", - сказала прем'єр.

"Я вважаю, що від Гоголя пішли дві культурні та літературні традиції – українська та російська. Кожна культура взяла у митця те, що для неї було найвиразніше, найближче і найважливіше. Гоголь дійсно нас об'єднує", - зазначила Тимошенко.

"Його творчість та непересічна постать, безперечно, увійшла в історію світового письменства як російського письменника, але Гоголь завжди був українцем", - додала вона.

У свою чергу Черномирдін додав, що саме Гоголь відкрив росіянам український народ.

"Гоголь належить всім нам, тим, хто його любить. Микола Гоголь відкрив український народ росіянам – його самобутність, культуру, унікальну мову та традиції, як Пушкін відкрив усьому світові Росію", - сказав посол.

Черномирдін та Тимошенко подякували всім фахівцям, які брали участь у підготовці видання повного зібрання творів Гоголя.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...