Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У повному зібранні творів Гоголя є історія про походи Тимошенко у кіно

П'ятниця, 24 квітня 2009, 17:25

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко зізнається, що любить письменника Миколу Гоголя за те, що він у житті був звичайною людиною.

Про це йдеться у передмові Тимошенко до українсько-російського видання "Всі твори. М.В.Гоголь. 200 років", яке було презентовано у п'ятницю в Києві, повідомляє УНІАН.

"Я щиро люблю Гоголя за те, що в житті він був звичайною людиною. За те, що носив з собою в ресторан пляшку оливкової олії, привезеної з Італії, за те, що мріяв "перетворитися весь у величезний ніс", що вдихає аромати чудотворної весни, за те, що хотів пошити модний синій фрак із залізними ґудзиками і просив товариша знайти кравця в Петербурзі", - пише Тимошенко.

"Люблю нашого Гоголя, який у всій українській, російській, а також і світовій літературі став найбільшим воїном проти вульгарності та неуцтва", - додає прем'єр.

Тимошенко також зазначає, що для неї Гоголь почався з "Вія". "З того самого жахливого кіношного "Вія", який показували в кінотеатрі в Дніпропетровську. Пам'ятаю, йти увечері додому після такого видіння було страшно навіть з мамою за руку", - пише вона у передмові.

Прем'єр також згадує шкільні байки про те, що "Гоголь не помер, а заснув летаргічним сном, а його закопали живцем, а потім розкопали, а він перевернений у труні лежав".

"Для нас, дітей, Гоголь із самого початку був "не як усі". Навіть його портрет у класі російської літератури зовсім не схожий на інших класиків – він був добрішим", - пише Тимошенко.

На її думку, Гоголь, незважаючи на ортодоксальне православ'я останніми роками його життя, багато в чому був язичницьким письменником, генієм Землі та Природи. "Нечисть" у творах Гоголя "ідеальна", як класифікація за Дарвіном або Ліннеєм.

Саме тут, в Україні, на Полтавщині, серед казкових русалок, водяників і відьм-панночок народжувався великий Гоголь. У "Вечорах на хуторі біля Диканьки" він подарував росіянам дивовижну Україну, яка п'янить уяву, пише Тимошенко.

"Сучасники писали, що після "Вечорів…" і "Тараса Бульби" все українське стало в Пітері модним, а демократична російська інтелігенція почала сприймати Україну не як південну околицю Російської імперії, а як окрему, самобутню гілку слов`янства", - пише вона.

"Спасибі Україні, що прийняла на світ, вигодувала материнським молоком, своєю водою, вигодувала своїм хлібом і вклала в душу Гоголя свою неповторну народну поетику, без якої не відбулася б велика, так до кінця і не розгадана таємниця "гоголівських арабесок", - зауважує прем'єр.

"Спасибі Росії, що зрозуміла Гоголя, відчула та прийняла, обдарувала його такими сучасниками, вчителями та друзями, як Пушкін, Щепкін, Жуковський, Погодін, Плетньов, Аксаков, Анненков", - додає Тимошенко у передмові до видання повного зібрання творів Гоголя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування