Якщо газовий ринок лишиться непрозорим, за модернізацію ГТС візьметься лише Росія?

Понеділок, 27 квітня 2009, 08:58

Головною умовою успіху в залученні іноземних інвесторів до модернізації української газотранспортної системи є реструктуризація "Нафтогазу України", вважають експерти.

Урядові структури мають протягом місяця подати план заходів з реалізації домовленостей між Україною та ЄС, а за півроку знайти партнерів з модернізації ГТС.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає, що пошук інвесторів не є проблемою, але спершу Україні слід виділити видобуток, торгівлю газом та його транзит в окремі комерційні структури.

"Було би доцільно, аби українська сторона сама залучала інвестиції в обсязі 50%. І не виключаю, що Європейський союз тоді погодився б решту 50% фінансувати самостійно, як це було в інших країнах", - каже Тодійчук, передає "Німецька хвиля".

Відшкодувати 3-мільярдні інвестиції можна буде коштом "Укратрансгазу", який в разі відокремлення від "Нафтогазу України" міг би бути високоприбутковим підприємством, вважає Тодійчук.

На його думку, якщо ж нинішня непрозора структура українського газового ринку залишиться без змін, кошти на модернізацію дадуть лише росіяни і на цілком невигідних для України умовах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування