Україна пустить 3 мільярди за "викиди" на котельні

Понеділок, 27 квітня 2009, 14:30

Україна отримала понад 3 млрд. грн. в еквіваленті за продані квоти зі скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу, передбаченого Кіотським протоколом, і ці кошти будуть спрямовані на реконструкцію й модернізацію котелень по всій країні.

Про це повідомила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в понеділок у Кагарлику Київської області.

"Ми скоротили викиди вуглекислого газу в атмосферу і за це отримали понад 3 млрд. грошей. Це Кіотський протокол, це міжнародна програма... Це просто за те, що країна скоротила викиди вуглекислого газу...", - сказала прем'єр.

"Ми пройшли всі ці процедури, і це значить, що більше 3 млрд. грн піде на реконструкцію й модернізацію українських котелень", - повідомила вона.

При цьому Тимошенко не уточнила, яким країнам Україна продала квоти.

Говорячи про проведення модернізації та реконструкції котелень, прем'єр зазначила, що більше 72 тис. котелень у країні вже практично непридатні, працюють на застарілому обладнанні і збільшують собівартість тепла.

Тимошенко нагадала, що на початку поточного року Кабінетом міністрів України було розроблено програму з модернізації та реконструкції даних структур.

Прем'єр прогнозує, що провести таку модернізацію можна буде за 3 роки.

Як відомо, починаючи з 1991 року Україна скоротила викиди вуглецю в атмосферу, а в 2008 році пройшла всі необхідні процедури, які дозволяють реалізувати на світових ринках це скорочення.

Наприкінці березня після поїздки в Японію Тимошенко заявила, що Україна отримає 4,5 млрд грн ($560 млн) від продажу квот на викид в атмосферу парникових газів. "Контракти підписані, перші суми надійдуть у квітні", - сказала вона.

Прем'єр повідомила, що одночасно досягнуто домовленість про проведення японськими компаніями комплексної реконструкції й модернізації українських котелень, що використовують природний газ, щоб забезпечити підвищення їхньої енергоефективності.

Раніше повідомлялося, що Японія купує в України квоти на 30 млн тонн викидів.

"Ліга.net", "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування