У Ющенка підозрюють, що Тимошенко домовлялася з Путіним про "Одеса-Броди"

Понеділок, 27 квітня 2009, 14:50

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко начебто звернулася з конфіденційним листом до Прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна начебто з пропозиціями про спільне використання нафтопроводу "Одеса - Броди" .

Про це заявив у понеділок уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"За попередньою інформацією, в березні 2009 року прем'єр-міністр Юлія Тимешенко начебто звернулася з конфіденційним листом до прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна начебто з пропозиціями про спільне використання нафтопроводу "Одеса - Броди" і про зміну маршруту транспортування російської нафти із згаданого маршруту по "реверсу" на коротший "Охтирка - Одеса", - повідомив Соколовський.

Разом з тим у секретаріаті наполягають на аверсному використанні нафтогону.

"В липні 2008 року керівництво уряду заблокувало виконання указу президента, поширюючи вигадки про начебто корупційні наміри групи Приват при підтримці Секретаріату Президента України. На сьогодні керівники уряду самі себе спростували, оскільки вже не приховують свого прихильного ставлення до групи Приват і вже не висувають безпідставних звинувачень про корупцію", - зазначив Соколовський.

Додатковим аргументом на користь рішення про переведення нафтопроводу "Одеса - Броди" в аверсний режим, за словами Соколовського, є повторне запевнення президента Алієва від 9 квітня 2009 року про готовність Азербайджанської сторони поставляти каспійську нафту українським споживачам на ринкових умовах, а також про інтерес до спільного створення в Україні сучасного нафтопереробного комплексу.

Ще одним аргументом Соколовський назвав те, що на загальних зборах 5-стороннього Міжнародного нафтотранспортного підприєства "Сарматія", які відбулися 24 квітня 2009 року в м.Варшаві, одноголосно затверджено Техніко-економічне обгрунтування Євро-Азійського нафтотранспортного коридору.

"ТЕО підготовлено британською компанією Granherne Limited за замовленням "Сарматії" на виконання прийнятих у 2007 - 2008 роках спільних рішень Президентів Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України в рамках Краківської ініціативи. Дослідження, висновки та рекомендації ТЕО зроблені на основі наукового аналізу об'єктивних даних про наявні та перспективні обсяги видобутку і споживання каспійської нафти, а також про технічні, фінансові та комерційні можливості зацікавлених країн і компаній", - сказав він.

"ТЕО додатково свідчить про доцільність невідкладного виконання урядом указу президента України від 22 травня 2008 року № 474 про забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса - Броди" за проектним напрямом насамперед з метою диверсифікації джерел і маршрутів постачання нафти, а відтак - оздоровлення української нафтопереробної галузі і ринку нафтопродуктів", - наголосив Соколовський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News