Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Мінздраві кажуть, що в Україні є ліки від "свинячого грипу"

Понеділок, 27 квітня 2009, 20:00

Міністерство охорони здоров’я вживає нагальних заходів із запобігання потрапляння вірусу свинячого грипу на територію країни.

Про це на прес-конференції у Міністерстві охорони здоров’я повідомив головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, передає УНІАН.

За його словами, у неділю за дорученням керівництва держави відбулося засідання оперативного штабу, який сформовано у зв’язку із несприятливою ситуацією у світі щодо захворюваності на свинячий грип та поширення вірусу в Україні.

"Україна направила запити до Всесвітньої організації охорони здоров’я стосовно надання українським фахівцям усієї наявної інформації про свинячий грип. У нас є також домовленість із головним санітарним лікарем Росії Оніщенком щодо спільних дій у подоланні інфекції, ми співпрацюватимемо з російськими фахівцями", - зазначив Біловол.

"У Міністерстві охорони здоров’я працюватиме гаряча телефонна лінія щодо інформування про епідеміологічну ситуацію зі свинячим грипом – 200-07-80", – наголосив він.

У свою чергу, перший заступник головного державного санітарного лікаря Людмила Мухарська зазначила, що за останні кілька років світ тричі стикався із загрозами поширення смертельних високопатогенних вірусів – SARS, пташиного грипу та свинячого грипу.

"МОЗ свого часу не допустив поширення SARS та пташиного грипу в Україні, щодо свинячого грипу - заходи будуть такими ж", – повідомила Мухарська.

Основним профілактичним заходом, за її словами, є недопущення збудника свинячого грипу в країну.

"Для цього в усіх аеропортах держави посилено санітарну безпеку, обладнано ізолятори, проводяться інструктажі, як поводитися членам екіпажу, якщо у літаку виявиться пасажир із симптомами інфікування свинячим грипом. З Мексикою у нас прямих авіарейсів немає, але є транзитні через Європу", – зазначила Мухарська.

Вона наголосила, що особливо пильними до свого здоров’я мають бути ті, хто останні 10 днів перебував у країнах, де є випадки поширення та інфікування збудником свинячого грипу.

Перший заступник головного державного санітарного лікаря зазначила, що у світі немає вакцини проти цього вірусу.

Говорячи про шляхи передачі вірусу, Мухарська наголосила, що людина може дуже швидко заразитися ним, доглядаючи за свинею, однак при споживанні термічно обробленої свинини захворіти на цей грип неможливо.

У свою чергу, заступник директора Українського центру грипу та ГРВІ МОЗ Алла Мироненко повідомила, що вірус свинячого грипу змінився – став передаватися від людини до людини.

"Клінічно хвороба не відрізняється від звичайного грипу, однак існують генетичні відмінності. Позитивним є те, що перебіг хвороби – середньої тяжкості", – зазначила вона. До того ж, за словами Мироненко, є специфічні дієві ліки, що долають вірус, які зареєстровані й в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування