Литвин: Верховна Рада пішла на повідку і депутатам дали кістку

Понеділок, 27 квітня 2009, 22:03

Спікер парламенту Володимир Литвин вважає, що Верховна Рада має змінити своє рішення і перенести вибори президента на 17 січня 2010 року.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

"Всі вичікують на рішення Конституційного Суду. Я стояв і стою на тому, що Верховна Рада прийняла політичну постанову (про призначення виборів на 25 жовтня), вона пішла на повідку найбільш рейтингових політиків, які у такий спосіб намагаються до виборів, якщо вони відбудуться всенародно, зберегти свій рейтинг", - зазначив спікер.

"Для депутатів було кинуто кістку у вигляді твердження про те, що треба обмежити можливість впливу президента на парламент, щоб він не мав підстав для його дочасного розпуску", - сказав Литвин.

Він переконаний, що "якщо дотримуватися Конституції, то перший тур президентських виборів має відбутися 17 січня 2010 року".

Також, коментуючи інформацію про можливу зміну способу обрання президента з всенародного на обрання у парламенті, Литвин наголосив, що "не можна забирати у людей право обирати голову держави".

"Якщо комусь хочеться обирати у парламенті, щоб олігархи, які керують економікою, визначали, хто буде президентом країни, то перед цим треба було провести дочасні вибори на прозорій, відкритій основі, я маю на увазі за відкритими списками", - сказав спікер.

"Але перед виборами оголосити: шановні громадяни, новому складу Верховної Ради буде адресоване право народу обирати голову держави. Я переконаний, що люди інакше подивилися на свої політичні симпатії", - зазначив Литвин.

"Якщо уявити, що переможе бажання, і будуть реалізовані домовленості щодо обрання президента у парламенті, для цього треба чекати вересня місяця", - вважає він.

"Бо треба було б у травні або у червні проголосувати зміни до Конституції, відправити їх до КС з розрахунку на те, що до вересня місяця буде позитивний вердикт. Після цього у вересні проголосувати за остаточне внесення змін до Конституції", - пояснив спікер.

Литвин зазначив, що у випадку збереження дати президентських виборів 25 жовтня, "то виборча кампанія буде в розпалі, і на фінішній прямій буде запропонована нова модифікація, як обирати президента".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...