Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко дала регіонам три дні, щоб перелізти з одних боргів в інші

Вівторок, 28 квітня 2009, 11:31

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зобов'язала місцеву владу в триденний термін забезпечити погашення боргів за газ підприємств теплокомуненерго, які сьогодні становлять 4,9 млрд. грн.

Про це Тимошенко заявила у вівторок на селекторній нараді з керівниками органів місцевого самоврядування, присвяченій цьому питанню, повідомляє УНІАН.

Вона підкреслила, що неплатежі підприємств ТКЕ ускладнюють оплату газу зі сторони НАК "Нафтогаз України".

"Хочу нагадати, що цей обсяг - 4,9 млрд. грн. – це вартість природного газу, який отримує Україна за два місяці", - зазначила Тимошенко.

"Тобто по суті 4,9 млрд. - це вже два місяці можна було не розраховуватися за природний газ, якби уряд разом із "Нафтогазом" не шукали таких креативних шляхів розрахунку й не робили ці розрахунки всупереч такій платіжній дисципліні", - додала прем'єр.

Вона зазначила, що найбільші борги за газ мають підприємства ТКЕ Донецька – 357 млн. грн., Кривого Рогу – 282 млн., Одеси – 186 млн., Запоріжжя 181 млн., а також Дніпропетровська, Сімферополя та Луганської області.

Прем'єр додала, що Київ завдяки запропонованій урядом моделі розрахунку скоротив борги за газ на 1,2 млрд. грн. Проте "Київенерго" на сьогодні має борг 386 млн. грн.

Тимошенко запропонувала місцевій владі для розрахунків модель, яка була використана для розрахунків за газ у столиці. Суть моделі полягає в тому, що місцева влада визначає для себе банк для здійснення платежів і укладає договірні угоди з обслуговування боргів.

"Обслуговування йтиме таким чином: комерційний банк надає місцевій адміністрації спеціальні кредити, а адміністрація після рішення ради має право надати комерційному банку вексель", - пояснила прем'єр.

"Далі цими кредитними ресурсами необхідно розрахуватися підприємствам ТКЕ за отриманий природний газ. Безумовно, за підтримки уряду між комерційним банком і Нацбанком із забезпечення ліквідності також будуть встановлені спеціальні відносини", - додала вона.

Прем'єр визнала, що це досить складна робота, але місцевій владі її необхідно виконати за три квітневі дні, що залишилися.

Координатором процесу прем'єр призначила керівника групи своїх радників Віталія Гайдука, а також заступників голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка і Юрія Колбушкіна й заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...