Турчинов оголосив війну мобілкам

Вівторок, 28 квітня 2009, 12:54

Боротьба з контрабандою мобільних телефонів вийшла на новий інтелектуальний рівень.

Про це заявив у вівторок на презентації інформаційної системи обліку мобільних телефонів на території України перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Він відзначив, що "це - не просто чергове відкриття державного об'єкта", "фактично, ми переводимо боротьбу з контрабандою на новий інтелектуальний рівень" .

За даними Турчинова, сьогодні однієї з головних проблем є контрабанда мобільних телефонів в Україну. 80% телефонів завозиться нелегально.

Однак, за його словами, не тільки проблема контрабанди є важливою для мобільного ринку, захист від контрабанди - це один з заходів, що дозволить підвищити надходження в бюджет.

Крім того, запуск системи призведе до того, що "цілком зникне мотивація в викраденні мобільних телефонів".

Турчинов відзначив, що запровадження в дію системи дозволить захистити українського споживача від неякісної і контрафактної продукції.

Система включається в роботу не відразу, "ми зробили перехідний період протягом двох місяців, щоб реалізаторам можна було продати вже завезені телефони", повідомив Турчинов.

У той же час, за його словами, коли закінчиться перехідний період, реалізувати незаконно завезені телефони в Україні буде не можна.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції зареєструвало рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) №1339 від 05.02.2009 року "Про затвердження Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів і випромінюючих пристроїв", що набрало сили з 28 березня 2009 року.

Новий порядок затверджено замість аналогічного документа, прийнятого НКРЗ у 2007 році, яким було потрібно обов'язкове маркування радіоелектронних засобів (РЕЗ) і випромінюючих пристроїв (ВП).

Новим порядком не дозволяється реалізація мобільних телефонів, що авторизовано поставляються в Україну, без наявності захисного знака (наноситься на телефон виробником) і реєстрації індивідуального коду (серійного номера) IMEI в узагальненій базі даних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування