Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До кінця року банкам і компаніям доведеться віддати близько 13,5 мільярда позик

Вівторок, 28 квітня 2009, 13:09

До кінця 2009 року українським компаніям і банкам доведеться віддати близько 13,5 мільярда доларів зовнішніх запозичень.

Згідно з даними Національного банку України, за перші три місяці 2009 року вітчизняні компанії та банки виплатили 6,6 мільярда доларів зовнішнього боргу й залучили 5,8 мільярда доларів нових кредитів.

Таким чином, вітчизняному бізнесу вдалося рефінансувати 88% усіх своїх боргових зобов'язань за I квартал, пише "Дело".

У Нацбанку такий результат пояснюють припливом довгострокових боргових ресурсів за рахунок пожвавлення на світових фінансових ринках і певному відновленні довіри до України. Учасники ринку точку зору регулятора не підтримують.

"Насправді ситуація на кредитному ринку і ставлення інвесторів до України не покращилися. А така статистика, швидше за все, пояснюється тим, що вітчизняні компанії почали активно заводити гроші в Україну з офшорів, оформлюючи їх як кредитні операції", - каже економіст компанії "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко.

Лідерами серед позичальників виявилися компанії реального сектору економіки. Згідно з даними НБУ, за I квартал вони залучили з-за кордону на 13,6% більше кредитів, ніж погасили.

Експерти упевнені, що основними кредиторами українських підприємств виступили афіліровані офшорні компанії.

"Фактично, зараз у вигляді боргового капіталу в Україну повертається частина прибутку, що була акумульована українськими бізнес-групами на рахунках офшорних компаній", - вважає аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Віталій Ваврищук.

Також експерти відзначають, що останнім часом набула поширення практика надходження в Україну у вигляді кредитів валютного виторгу.

"З метою оптимізації оподатковування, а також намагаючись убезпечити себе від ризиків банківської системи, деякі експортери стали збирати валютний виторг в офшорах, а заводять його в Україну у вигляді кредитів", - каже аналітик ІФГ "Сократ" Михайло Сальников.

Але навіть з урахуванням офшорних кредитів українському бізнесу не вдасться до кінця року демонструвати такі високі показники рефінансування, як у I кварталі 2009 року (+113%).

"З урахуванням того, що в II і III кварталах вітчизняним компаніям належить погасити основний обсяг зовнішніх запозичень, а також у зв'язку з тим, що торгівельне кредитування буде скорочуватися через падіння товарообігу, середньорічний показник рефінансування кредитів небанківського приватного сектора складе близько 70%. У такому випадку компаніям доведеться виплатити по зовнішніх боргах близько 6,5 мільярда доларів", - прогнозує Ваврищук.

Українським банкам у I кварталі вдалося рефінансувати близько 80,5% своїх боргових зобов'язань. Як і у компаній реального сектору, основним джерелом рефінансування стали афіліровані структури (материнські банки).

За розрахунками аналітиків "Драгон Капітал", рівень рефінансування заборгованості банківського сектора за підсумками 2009 року складе близько 60%, а решта боргу – близько 7 мільярдів доларів – буде пред'явлена до погашення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...