Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Князевич хоче, щоб швидка приїжджала за 5 хвилин

Вівторок, 28 квітня 2009, 14:03

Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич відзначає необхідність проведення реформи всієї системи охорони здоров'я держави.

Про це він сказав у вівторок, виступаючи на розширеному засіданні Генпрокуратури, присвяченому дотриманню законодавства в сфері охорони здоров'я, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Без реформи... раціоналізації цієї системи такий шлях (поліпшення стану медицини в Україні) пройти неможливо", - сказав Князевич.

Він відзначив, що ситуацію в системі охорони здоров'я без кардинальних змін і загальнонаціональних підходів виправити неможливо.

Так, зокрема, Князевич нагадав, що на даний час Мінздоров’я проводить інвентаризацію, а також відомством підготовлена програма заходів, які необхідно прийняти негайно для поліпшення ситуації.

"Ми привчили лікарів, не виплачуючи їм зарплату, заробляти на пацієнтах", - констатував міністр, відзначивши, що такий стан речей необхідно кардинально змінювати.

Також Князевич висловився за необхідність поліпшення матеріального забезпечення лікарів. "Треба, щоб лікар заробляв не на пацієнтах, а лікарня йому платила", - додав він.

Крім того, міністр висловився за те, що в ідеалі необхідна страхова медицина, однак і вона, на переконання Князевича, "не є панацеєю".

"Без структурних серйозних змін у нас нічого не складеться", - підкреслив Князевич.

За його словами, Україні необхідно близько 29 тис. сімейних лікарів, і система Мінздоров’я готова їх навчити.

Говорячи про роботу швидкої допомоги, міністр зазначив, що Україні необхідно прагнути до європейських норм, коли карети швидкої допомоги протягом 5 хвилин прибувають до пацієнта і протягом 15 хвилин у сільській місцевості. "Сьогодні така програма готується", - запевнив Князевич.

У свою чергу, перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров зазначив, що з 2001 року кількість померлих в Україні на 2 млн.600 тис. перевищила кількість народжених.

За словами першого заступника генпрокурора, Україна входить до четвірки країн, у яких найкритичніша ситуація зі СНІДом, а також "на передових за туберкульозом". Однак, зазначив Винокуров, "реформування медицини не проводиться".

За словами першого заступника генпрокурора, незаконно скорочуються медичні установи, а хворим відмовляють у безкоштовній медичній допомозі.

Середня ж тривалість життя, за словами Винокурова, в Україні складає 67 років, тоді як у середньому ця цифра в Європі більша як мінімум на 10 років.

У свою чергу, заступник генпрокурора Тетяна Корнякова повідомила, що щороку українців стає менше на 250 тис. Також вона відзначила необхідність прийняття конкретних кроків зі впровадження страхової медицини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування