США готові бути посередником між Ющенком і Тимошенко?

Вівторок, 28 квітня 2009, 15:30

В Україні на сьогодні є чотири проблеми, у вирішенні яких мають взяти участь Сполучені Штати Америки, заявив старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Брукінгс Інституту (США), колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Про це він заявив на відео-конференції Вашингтон-Київ, присвяченій тому, якою має бути політика нової адміністрації США щодо України та відповідним рекомендаціям президенту Бараку Обамі, розробленим групою фахівців на чолі з Пайфером.

По-перше, за словами Пайфера, йдеться про стимулювання економіки в умовах фінансової кризи, в тому числі за допомогою Міжнародного Валютного Фонду, зокрема – стабілізацію банківської системи, передає Радіо "Свобода".

Другий важливий аспект уваги США до України – розвиток енергозбереження та зменшення енергетичної залежності від інших держав. Третій – лобіювання інтересів України щодо вступу до НАТО і ЄС.

"Але все це не принесе жодного ефекту без четвертої складової – вироблення спільної політики уряду і президента України", - сказав Пайфер.

"Сполучені Штати готові виступити посередником у цьому процесі. Зокрема, адміністрація Барака Обами мала б відновити роботу Міждержавної комісії, у складі віце-президента США та президента і прем’єр-міністра України", - заявив він.

Пайфер наголосив, що стабільна ситуація в Україні – це запорука стабільності у Європі.

У свою чергу, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсена Андерс Ослунд зазначив, що "глобальна економічна криза боляче вдарила по Україні, але для її подолання вже зроблено чимало: досягнуті домовленості з МВФ, стабілізовано курс гривні, розпочато реформи у бюджетному та банківському секторах".

"Зі свого боку, Сполучені Штати Америки можуть надавати Україні фінансову допомогу через міжнародні установи, переконувати у необхідності цього міжнародну спільноту. Також наша країна має взяти щонайбільшу участь у розвитку енергозбереження, запровадженні альтернативних джерел енергії", - зазначив Ослунд.

"Зі свого боку, Україні варто інвестувати у видобуток власного газу та нафти. Це дешевше, ніж купувати у Росії. А крім того, настав час довести тарифи на газ та електроенергію для населення до рівня їхньої собівартості. Найбідніші верстви мають отримати субсидії, в тому числі за рахунок міжнародної допомоги", - додав він.

Ослунд, який ще півроку тому відносив Україну до країн, яким найбільше загрожує дефолт, нині переконаний, що позиції української економіки покращилися, навіть незважаючи на кризу, завдяки реформам у фінансовому та банківському секторах.

На зауваження голови комісії Верховної Ради з питань євроінтеграції Бориса Тарасюка, що у рекомендаціях не окреслена чітко позиція США щодо членства України в НАТО і є враження, що "Росія має де-факто право вето у НАТО та міжнародній спільноті", Пайфер сказав, що він радить Обамі твердо заявити Москві, що співпраця США з Україною є пріоритетною і не залежить від думки Росії, а вступ України до НАТО стосується лише України і НАТО, і це зовсім не повинно означати погіршення стосунків Києва з Москвою.

Також експерт пообіцяв врахувати побажання українських учасників відео-конференції, та передати змінені рекомендації адміністрації Обами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування