У Ющенка сподіваються "обкатувати" нову Конституцію в Раді

Вівторок, 28 квітня 2009, 18:43

У секретаріаті президента сподіваються, що запропоновані главою держави зміни в Конституцію країни будуть прийняті у Верховній Раді, і поки не розглядають варіант винесення цих змін на всеукраїнський референдум.

Про це заявив заступник глави секретаріату президента, представник президента в парламенті Ігор Попов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Поки ми сподіваємося, що внести всі необхідні зміни цілком можна буде з залученням Верховної Ради, депутатів, максимально легітимним шляхом", - зазначив Попов.

"Інші шляхи поки не обговорюються, тому що ми бачимо хоч і повільну, але все-таки досить активну роботу з боку парламенту над нашим проектом", - додав він.

Попов відзначив, що зараз проект Конституції, запропонований президентом Віктором Ющенком, обговорюється і з політичними силами, експертами, у наукових колах, і вже є досить багато пропозицій про поправки до даного проекту.

При цьому в парламенті продовжується робота над створенням тимчасової слідчої комісії (з доопрацювання проекту Конституції).

"Це єдина форма комісії, що дозволяє створити регламент Верховної Ради. Є досить багато пропозицій про її персональний склад, про її завдання, тому рішення (про її створення) поки не виносилося на пленарну сесію", - зазначив Попов.

Разом з тим, він висловив сподівання, що в травні така комісія буде створена, і проект Конституції "буде "обкатуватися" і удосконалюватися в рамках цієї площадки".

Заступник глави секретаріату президента також повідомив, що проект Конституції відправлений Венеціанській комісії.

Він вагався назвати точні терміни надання Венеціанською комісією висновків, хоча зауважив, що, як правило, експертиза з боку цієї комісії займає кілька місяців.

"Природно, ці висновки носять рекомендаційний характер, але оскільки ми максимально хочемо інтегруватися в європейське співтовариство, у тому числі в їхні правові норми, ці рекомендації будуть досить важливі для продовження дискусії на майданчику тимчасової комісії Верховної Ради", - зазначив Попов.

Він вважає, що прийняти нову Конституцію було б бажано до президентських виборів, тому що, за його словами, "є правова логіка в тому, що спочатку змінюються повноваження, і відразу під ці повноваження обирається нова влада".

"Але оскільки Верховна Рада ініціювала провести вибори раніше, ніж вважали експерти, то прийняти нову Конституцію до виборів, якщо вони будуть відбуватися уже восени, буде проблематично, тому що виборча кампанія в такому випадку стартує на початку літа", - вважає Попов.

"Тому якщо цей парламент не зможе прийняти Конституцію, то її буде приймати наступний, обраний чи то на чергових, чи то на позачергових виборах", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування