Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко їде до Путіна. Домовитися можна?

Середа, 29 квітня 2009, 08:29

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відбула до Москви, де візьме участь у четвертій сесії україно-російської комісії з економічної співпраці.

Зокрема, Тимошенко планує обговорити зі своїм російським колегою Володимиром Путіним питання скорочення обсягів імпорту російського газу.

Експерти припускають, що домовитися цілком можливо, передає "Німецька хвиля".

Для подальшої співпраці політикам варто примиритися після брюссельської конференції, де європейці обговорювали умови модернізації української ГТС.

У цьому питанні російська сторона, можливо, піде на поступки, адже Росія останнім часом отримала потужні "енергетичні удари" від Туркменістану та Єврокомісії і нових економічних умов на євразійському газовому ринку, каже директор енергетичних програм центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

Утім, переговори залежатимуть і від українських фахівців з енергетичних питань, яких в Україні нині бракує, вважає експерт.

Як переконаний Саприкін, взимку через недалекоглядність українських високопосадовців була підписана з Росією угода зі значними вадами, які тепер доведеться виправляти.

"Неправильно було зроблено прогноз споживання газу на 2009 рік. У всіх західних контрактах 20% - це діапазон, за який не сплачуються штрафні санкції. У нас же це 8%. Відштовхуючись від здорового глузду можна було б змінити це подібно до західних домовленостей. Безумовно, Росія вимагатиме поступок. Але я вважаю, домовитися можна", - каже Саприкін.

Експерт зауважує, що як компенсацію за зміну газового контракту російська сторона вимагатиме участі у модернізації української газотранспортної системи.

Саприкін припускає, що говоритимуть на зустрічі також і про нафтопровід "Одеса-Броди". Однак, на його переконання, кардинальних рішень і домовленостей з цього питання не буде.

Крім того, під час засідання україно-російської комісії у Москві у середу увагу буде приділено також спільним проектам у літакобудуванні, співпраці в галузі атомної енергії.

Також запланована зустріч Тимошенко з патріархом Кирилом, де зокрема йтиметься про те, що російська церква називає силовим захопленням її храмів у Сумській області.

Крім того, за інформацією ЗМІ, український прем’єр у рамках культурної програми відвідає Новодевічий монастир, де покладе квіти на могилу Миколи Гоголя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування