Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС не вистачає голосів для вирішення політичних питань

Середа, 29 квітня 2009, 09:58

Конституційний Суд у середу розгляне подання президента Віктора Ющенка про відповідність Конституції постанови Верховної Ради від 1 квітня про проведення президентських виборів 25 жовтня цього року.

У суді не мають наміру допомагати жодній із протиборчих сторін, пише "Комерсант-Україна", спираючи на той факт, що перше слухання у справі КС проводить лише на 20-й день після отримання подання президента.

За інформацією газети, на кінець квітня ситуація в КС загострилася. "Для ухвалення рішень із політичних справ зараз дуже проблематично зібрати мінімальні десять голосів", - повідомило інформоване джерело у КС.

За його словами, до нормальної роботи КС повернеться, коли стане зрозуміло, хто буде наступним президентом.

Між тим народні депутати готуються провести вибори за чинним законом, відповідно до якого виборча кампанія з виборів президента стартує 27 червня.

Депутат від "НУ-НС" Юрій Ключковський каже: "У законі багато механізмів, які допускають фальсифікації, він незручні і поганий, є певні суперечності з іншими законами, наприклад, із Кодексом адміністративного провадження в частині термінів і предмету оскарження, але, в принципі, вибори відповідно до нього проводити можна".

Чинний закон про вибори президента породжує широке коло проблем: з формуванням дільничних і окружних комісій, списками виборців, використанням відкріпних талонів, включенням виборців до списків у день голосування. "Проблеми з застосуванням цього закону можуть бути досить серйозними, хоча це й не означає, що він неконституційний", - підкреслив Ключковський.

На думку депутата від Партії регіонів Юрія Мірошниченка, усі проблемні питання можна було б урегулювати, "узявши за основу закон, ухвалений для проведення третього туру виборів у 2004 році".

Робота з удосконалення закону про вибори президента мала початися ще на початку року. Планувалося, що відповідний законопроект буде внесено на розгляд у ВР до кінця травня, однак сьогодні робота в цьому напрямку не ведеться.

"Комісія не подала законопроект у Верховну Раду, тому що народні депутати самі почали його готувати і, я так розумію, уже днями запропонують Раді", - сказав заступник голови Центвиборчкому Андрій Магера.

За інформацією видання, групу з розробки змін у закон про вибори президента очолив депутат від БЮТ Андрій Портнов, до неї увійшли й представники інших фракцій – від Партії регіонів Олександр Лавринович і від "НУ-НС" Руслан Князевич.

Крім іншого, у березні у ВР були зареєстровані два проекти Виборчого кодексу. Їхні автори – депутат від "НУ-НС" Ігор Кріль ("ЄЦ") і група депутатів під керівництвом Ключковського – пропонують врегулювати всі процедури, пов'язані з виборчим процесом. Утім, за словами одного з авторів документа, шансів на те, що кодекс буде прийнятий до президентських виборів, практично немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування