Москва пояснює відсутність українських шкіл у Росії спорідненістю мов

Середа, 29 квітня 2009, 10:42

Москва пояснює відсутність українських шкіл у Росії тим, що запити на відкриття таких з боку батьків і громадських організацій до управлінь освіти РФ "практично не надходять".

Так офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко відповів на запитання ЗМІ щодо гуманітарних прав українців, що проживають у Росії, повідомляє посольство РФ в Україні.

"Незважаючи на велику чисельність українців, що проживають на території РФ, запитів на відкриття повноформатних шкіл з боку батьків і громадських організацій у федеральні і регіональні органи управління освіти практично не надходить", - сказав дипломат.

"Це, мабуть, пояснюється спорідненістю східнослов'янських мов і культур, спільною історією (Київська Русь, Московська держава, Російська імперія, СРСР) і єдиною православною християнською вірою", - припустив він.

Крім цього, за словами Нестеренка, "культурні заходи, що проводяться в Російській Федерації різними громадськими організаціями, значною мірою враховують потреби етнічних українців".

"Через зазначені причини у Російській Федерації немає шкіл, де вся навчальна програма викладається українською мовою", - заявив представник МЗС РФ.

"Існують лише школи з етнонаціональною (етнокультурною) складовою. До неї віднесені: рідна мова і література, регіональна (національна) історія, курси історії рідної культури і т.п.", - додав він.

Такий компонент, за словами Нестеренка, "дає можливість, у разі потреби, вводити в навчальний процес елементи, що враховують локальну соціокультурну специфіку (наприклад, навчання народним традиціям, звичаям, танцям)".

"При цьому в деяких суб'єктах Російської Федерації, де є попит на задоволення етноосвітніх потреб, для українців без будь-яких проблем створюються відповідні умови", - запевнив він.

Представник МЗС РФ відзначив, що "громадяни Російської Федерації української національності і росіяни з числа громадян України знаходяться в різній етнокультурній ситуації".

"Спроби порівнювати їхнє положення, підраховуючи, наприклад, тільки кількість російських шкіл в Україні й українських у Росії, є неправомірними", - наголосив він.

За словами Нестеренка, у Російській Федерації, за даними Всеросійського перепису населення 2002 року, загальна кількість українців складає 2 942 963 осіб (з них 76,5% - міське населення, 23,5% - сільське).

Крім того, зазначив дипломат, у Російській Федерації діє понад 90 українських суспільно-культурних об'єднання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News