Соратник Януковича каже, що не можна заборонити продаж партій

Середа, 29 квітня 2009, 14:06

Політичні партії в Україні іноді можуть ставати предметом торгу, особливо напередодні виборів, допускає перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович.

"Специфіка української ситуації полягає в тому, що поруч із традиційною, природною і необхідною функцією політичної партії як виразника інтересів і волі окремих прошарків суспільства, суспільних відносин, у нас є ще інша складова, коли політичні партії створюються для супроводу і захисту бізнес-інтересів", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

Також, за його словами, партії часто розглядають як окремі самостійні бізнес-проекти, скажімо так, своєрідний малий бізнес. Для того, щоб у потрібний час запропонувати бажаючим свідоцтва про реєстрацію партії й одержати за це невелику винагороду", - відзначив віце-спікер.

У той же час, Лавринович висловився категорично проти терміна "придбання політичних партій".

За його словами, заборонити подібний попит на політичні партії на законодавчому рівні неможливо.

"Це все одно, що заборонити й у законі записати, що в Україні забороняється хабарничати або хворіти на грип", - відзначив перший віце-спікер. Усе це регулюється іншими нормами і суспільними відносинами, додав він.

Він також не виключив можливість збільшення попиту на раніше зареєстровані політичні партії напередодні можливих дострокових парламентських виборів.

"Можливо, деяким харизматичним лідерам знадобиться мотивувати окремих власників свідоцтв про реєстрацію політичної партії для того, щоб створити блок імені себе. Або, якщо буде необхідність, політична партія, що зареєстрована раніше, ніж за рік до виборів, раптом змінить назву - це інший мотив, через що може з'явитися попит", - сказав він.

При цьому, коментуючи сформовану ситуацію, Лавринович порівняв її з боротьбою з корупцією або порушеннями на дорогах.

"Усі знають також про те, що в державі порушують правила дорожнього руху. Усі знають про те, що в державі існує корупція. Усі знають про те, що в державі спалахують епідемії", - підсумував він.

Разом з тим, політик не проти тієї кількості політичних партій, які зареєстровані в Україні.

"Їх (політичних партій) має бути стільки, скільки буде створено, і наскільки вони зможуть функціонувати і задовольняти чиїсь інтереси... Не треба їх забороняти. Це спосіб самовираження окремих людей. Якщо вони свої переваги або погляди хочуть політизувати - на здоров'я. Штучно не треба це регулювати", - відзначив він.

В Україні зареєстровано 167 політичних партій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування