У Януковича назвали блоки як у Тимошенко і Литвина обманом

Середа, 29 квітня 2009, 14:33

Перший віце-спікер Олександр Лавринович вважає виборчі блоки політичних сил політтехнологією, що не відповідає інтересам громадян.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в середу.

"У різних країнах, і Україна не виключення, неодноразово засвідчено, що такий вид суб'єктів як блок політичних партій - це обман виборця", - сказав він.

За словами Лавриновича, у випадку створення іменного виборчого блоку люди голосують не за конкретних кандидатів у депутати, а за того політика, ім'ям якого названо блок.

"І голосують як на президентських виборах. Тобто, голосують за одну людину", - зазначив він.

При цьому, вважає перший віце-спікер, така політична сила в майбутньому не несе політичної відповідальності за свої дії.

"Згадайте, які блоки існували у Верховній Раді з 1991 року з тим, щоб упевнитися, що це одноразовий інструмент для потрапляння в парламент з повною відсутністю потім відповідальності за свої дії", - підкреслив він.

Разом з тим, говорячи про недовговічність таких виборчих блоків, Лавринович висловив думку, що продовжити життєдіяльність таких суб'єктів можна за умови збереження чинної виборчої системи.

"Їхнє (виборчих блоків) життя може продовжити тільки пропорційна система зі збереженням закритих списків у єдиному загальнодержавному окрузі, коли такий блок де-факто перетворюється на чітко структуровану організацію на чолі з незаперечним лідером", - сказав він.

Лавринович висловив переконання, що політичні партії є єдиним інструментом політичної відповідальності.

"Якщо обирається політична партія і її представники поіменно, то вони поіменно і ця партія несуть відповідальність перед виборцями на наступних виборах. Це єдиний інструмент політичної відповідальності, політичної оцінки", - резюмував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News