Крісло Медведєва знову може зайняти Путін?

Середа, 29 квітня 2009, 17:16

У випадку розростання економічної кризи можливий серйозний ріст впливу силовиків і відставка президента Росії Дмитра Медведєва.

Такий прогноз представила в доповіді "Ризики в нестабільному світі" американська консалтингова фірма Eurasia Group, що спеціалізується на аналізі ринків, повідомляє газета "Ведомости".

На думку експертів, у випадку подальшого посилення безробіття і росту інфляції в ряді регіонів Росії можуть початися масові хвилювання.

Насамперед, стверджують дослідники, вони торкнуться моно-міст Сибіру та Уралу, а також Москви і Санкт-Петербургу.

З іншого боку, в елітах, насамперед серед депутатів від "Єдиної Росії" і КПРФ, у цій ситуації посилиться тиск на прем'єр-міністра Володимира Путіна з вимогою відправити у відставку віце-прем'єрів Олексія Кудріна й Ігоря Шувалова.

У свою чергу, президент Дмитро Медведєв на хвилі розчарування його спробами демократизації піде у відставку, а Путін повернеться до керівництва країною.

Розпочаті реформи, насамперед судова й армійська, будуть заморожені, зовнішня політика стане більш агресивною, зокрема, відносно держав СНД. Так, в Україні Росія може спробувати втрутитися в хід президентської кампанії.

Крім того, в економіці посилиться роль держави, наголошують в Eurasia Group. Імовірніше за все, у цьому випадку фондовий ринок у Росії чекає черговий крах.

Посилення авторитарних тенденцій у Москві натомість спричинить посилення сепаратизму в ряді суб'єктів Федерації, а прикордонні території більше піддаватимуться впливу суміжних держав. Імовірність такого сценарію, на думку американських експертів, - близько 20%.

Ми нікого не закликаємо до реалізації цих сценаріїв, попереджає директор Eurasia Group Йєн Бреммер.

За його словами, прогнози скоріше мають намір зафіксувати саму тенденцію посилення політичної нестабільності в умовах кризи. Ще рік тому імовірність такого розвитку подій не перевищувала 2-3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування