Путін пообіцяв не вимагати в України 2 мільярди

Середа, 29 квітня 2009, 18:23

"Газпром" не буде пред'являти Україні штрафні санкції за недобір газу в розмірі $2 мільярди.

Про це повідомив журналістам прем'єр-міністр РФ Володимир Путин.

"Обсяг штрафних санкцій з урахуванням недобору газу в квітні складає $2 млрд. Ці штрафні санкції застосовуватися не будуть", - сказав він.

Російський прем'єр підкреслив, що недобір газу Україною викликаний об'єктивними умовами, в яких опинилася республіка на тлі світової фінансової кризи.

"Україна виконує зобов'язання по відбору газу не в повному обсязі. Однак це пов'язано не з нехлюйством, а з об'єктивною ситуацією, в якій опинилася Україна у зв'язку зі світовою кризою", - зазначив він.

"Ми теж у цій же ситуації (світової кризи). Ми розуміємо Україну. Домовленості про невиставлення штрафних санкцій з "Газпромом" є. Сьогодні економічний стан України не найкращий", - сказав Путін.

У свою чергу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підтвердила, що недобір газу пов'язаний зі скороченням споживання сировини на території України.

Путін зазначив, що одним з варіантів компенсації недоотриманих "Газпромом" в результаті недобору газу коштів може стати їх залік у рахунок оплати за транзит газу.

Однак, за словами прем'єра, сторони можуть зіткнутися з проблемами у разі укладення довгострокових контрактів.

"Якщо "Газпром" уклав довгостроковий контракт на кілька років вперед, а потім ГТС України зазнає будь-які зміни чи з'являться які-небудь інші компанії (що відповідають за транзит), то з кого потім питати? Як тоді нам гроші назад отримати?" - сказав він.

"Якщо з'явиться замість НАК "Нафтогаз України" інший власник, то з кого ми будемо питати? Ви це все прописали у відповідних документах, а ми як це побачили, з тих пір так і чухаємо в цьому місці", - сказав Путін, почухавши потилицю.

"Ми обговорюємо це питання предметно, у діловому режимі, без шуму і пилу", - сказав Путін.

При цьому російський прем'єр підкреслив, що у вирішенні цього питання "є намітки". "Рішення може бути знайдене", - упевнений він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування