На Банковій традиційно пройшлися по домовленостям Тимошенко

Четвер, 30 квітня 2009, 08:16

Домовленість про закупівлю газу в рахунок надання послуг транзиту, може завдати шкоди Україні при збереженні нинішньої асиметрії на користь російської сторони у газових угодах, підписаних в січні цього року.

Про це заявив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Для чіткої відповіді на питання про вигоду такої форвардної форми оплати необхідно мати чітке уявлення про реальні ціни на газ і транзит. Поки ж маємо найвищу ціну на газ для України і саму низьку ставку на транзит для Росії", - сказав він.

Соколовський нагадав, що через подібні угоди в 2004 році Україна у нинішньому році змушена прокачати для "Газпрому" газ за дуже невигідними тарифами $1,09375 за 1000 куб. м на 100 км на загальну суму послуг $250 млн.

На його думку, оплата газу послугами транзиту також може привести фактично до повернення бартерних відносин.

Соколовський підкреслив, що не готовий детально коментувати досягнуті домовленості, так як не інформований про них належним чином.

"Буду бачити контракт, будуть чіткі транзитні ставки та обсяги, тоді можна давати оцінку", - зазначив він.

На його думку, пошук нових варіантів відносин у газовій сфері свідчить про бажання і волю урядів двох країн виправляти допущені при підписанні газових угод помилки.

"Якщо це так, то побажаємо їм успіху", - підкреслив уповноважений президента.

Як відомо, прем'єр Юлія Тимошенко повідомила за підсумками переговорів у Москві про домовленість щодо купівлі Україною у квітні 800 млн куб. м природного газу для закачування їх у свої підземні сховища в рахунок майбутніх послуг транзиту російського природного газу в Європу.

За її словами, Київ пропонує розширити такий варіант оплати на закачування додаткових обсягів газу для забезпечення майбутнього опалювального сезону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування