Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ підозрює лідера партії "Родина" в причетності до вбивства студента в Одесі

Четвер, 30 квітня 2009, 10:54

Служба безпеки України звернулася в Міністерство юстиції з проханням провести перевірку партії "Родина" для вирішення питання про зняття її з реєстрації і заборону.

Про це заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко на брифінгу в середу, пише "Комерсант-Україна".

Приводом для початку перевірки стало вбивство в Одесі активіста молодіжного руху "Січ" Максима Чайки. У причетності до організації злочину слідство підозрює голову партії "Родина" Ігоря Маркова.

"Саме вбивство, його обставини розслідує міліція, але в ході розслідування почали спливати обставини, що відносяться вже до нашої компетенції", – пояснила Остапенко.

За її словами, СБУ перевіряє версію про причетність лідера "Родины" до фінансування руху "Антифа", член якого, за матеріалами слідства, є підозрюваним в убивстві Чайки.

Ще одна версія, яку перевіряє СБУ, – вбивство з політичних мотивів. Вона спричинила за собою перевірку інформації про координацію діяльності організації "Антифа" з боку іноземних організацій антиукраїнської спрямованості, а також можливе фінансування партії "Родина" з-за кордону.

"Усе це послужило підставою для СБУ звернутися в Мін'юст для того, щоб вони перевірили як фінансово-господарську діяльність "Родины", так і відповідність її діяльності статуту політичної партії, зареєстрованої в Україні", – підкреслила Остапенко.

Керівник прес-служби не стала приховувати, що в СБУ достатньо підстав підозрювати не тільки "Родину", але й особисто Маркова: "Є документальні підстави для того, щоб стверджувати, що керівник і окремі члени партії "Родина" мають кримінальне минуле або проходять за матеріалами кримінальних справ".

У партії "Родина" спростовують усі заяви СБУ і вважають, що такі дії являють собою політичне замовлення з боку діючої влади.

"Сьогодні СБУ є інструментом у руках діючого режиму, і з її допомогою діюча влада намагається розправитися з неугодними, у даному випадку з опозицією – партією "Родина", – заявив прес-секретар партії Олександр Христофоров.

Він стверджує, що "Родина" є "найбільш україноорієнтованою партією", оскільки спирається на інтереси жителів Південно-Східного регіону.

"Що стосується іноземного фінансування – це відверта неправда і наклеп. Наша партія має у своєму розпорядженні достатні можливості для забезпечення своєї діяльності", – підкреслив Христофоров.

У тому випадку, якщо за підсумками перевірки Мін'юст прийме рішення про зняття партії з реєстрації і її заборону, члени "Родины" мають намір домагатися його скасування в судовому порядку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...