Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія лякає ЄС газовою катастрофою, а той просить не драматизувати

Четвер, 30 квітня 2009, 12:04

Україні необхідно закупити 19,5 млрд. кубічних метрів газу для забезпечення роботи газотранспортної системи і поставок у ЄС.

Про це заявив віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Андрісом Пієбалгсом у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Україна для забезпечення безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам повинна найближчим часом здійснити закупівлю і закачування в підземні газосховища газ в обсязі не менше 19,5 млрд. кубічних метрів", - заявив він.

Сєчін попередив європейських колег, що "якщо це не буде зроблено, то трагедія, яку ми пережили в січні, отримає катастрофічний розвиток".

"Це буде пов'язано з тим, що в січні в українській системі були необхідні резерви, закачані в ПГС, що дозволяли частково замістити недопоставлені обсяги, а зараз цих обсягів немає, в силу обставин, що відбулися в січні", - пояснив він.

При цьому, за словами російського віце-прем'єра, це не єдиний ризик, що загрожує транзиту.

"Ми хочемо звернути вашу увагу, що навіть якщо сьогодні, завтра, найближчим часом буде знайдено рішення з фінансування, накачування і перебування цих обсягів газу, то в ГТС України є свої обмеження, пов'язані з потужністю", - сказав Сєчін.

"Чи зможе ГТС поза графіком постачання європейським споживачам забезпечити накачування в ПГС - це велике питання", - зауважив він.

"Я хочу лише, щоб ми точно розуміли реалії сьогоднішнього дня. Я хочу, щоб ми розуміли існування ризиків, що продовжують впливати на ситуацію з транзитом газу", - додав віце-прем'єр.

Він закликав "не заспокоюватися, незважаючи на те, що зараз перебоїв у поставках немає". "Наша задача прибрати ризики в найближчій перспективі, особливо в зв'язку з тим, що ризики зростають", - сказав Сєчін.

У свою чергу єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс запропонував не драматизувати переговори з транзиту енергоносіїв із РФ у Європу.

"Ми розуміємо, що транспортування газу в Європу представляє певні проблеми, тому ми тут і ініціювали цю зустріч, що зазвичай проходить раз на рік, а зараз уже вдруге за півріччя", - сказав він.

При цьому Пієбалгс закликав російську сторону "вести переговори в атмосфері, що не свідчила про те, що завтра має бути катастрофа".

"Це засідання не є засіданням кризового штабу. Ми зібралися заради того, щоб дати оцінку зусиллям ЄС і Росії щодо забезпечення гарантій постачань", - пояснив він.

Водночас єврокомісар додав, що якщо є необхідність, то треба назвати існуючі проблеми і передати їх для розгляду експертам: "Ми дуже раді, що січнева криза закінчилася, закінчилася доволі швидко і більше не повторюватиметься".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування