НАТО і Польща вислали російських дипломатів

Четвер, 30 квітня 2009, 13:15

Двоє російських дипломатів вислані з Брюсселя. Про це пише британська газета Файненшл Таймс із посиланням на свої джерела.

Російське постпредство при НАТО інцидент не коментує, повідомляє Інтерфакс.

Один з дипломатів, висланих НАТО, син постійного представника Росії при Євросоюзі Володимира Чижова. Ім'я другого співробітника газета Файненшл Таймс не уточнює. Обидва дипломати працювали в російській місії при НАТО в Брюсселі.

Керівництво Північноатлантичного альянсу, як пише видання, вирішило вислати росіян після найбільшого шпигунського скандалу, у якому був замішаний високопоставлений естонський чиновник Херманн Сімм.

Він, як стверджують в альянсі, передавав секретну інформацію в Росію.

Сіма заарештували за підозрою у співпраці зі службою зовнішньої розвідки восени минулого року. Він розробляв системи захисту інформації з лінії НАТО і Євросоюзу і за деякими даними Москва завдяки йому одержала доступ до кодів натовської шифрувальної системи.

Сімм на батьківщині одержав 12 з половиною років в'язниці.

Інформація про висилку двох дипломатів, на думку експертів, може знову погіршити відносини між Росією і військовим альянсом.

Тим часом Росія і Польща без розголосу обмінялися висилкою декількох військових дипломатів.

Як стало відомо "Інтерфаксу" з інформованих джерел, на прохання польської сторони з посольства РФ у Варшаві були вислані два співробітники апарату військового аташе. У відповідь Росію, "за встановленою практикою на основі взаємності", залишили два співробітники апарату військового аташе посольства Польщі в Москві, відзначили джерела.

"Висилка військових дипломатів пройшла тихо, без розголосу й оголошення їх персонами грата", - повідомило одне з джерел. За його словами, "польська сторона зацікавлена в нормалізації відносин з Росією і тому не стала роздувати скандал".

Інцидент відбувся наприкінці минулого року. За інформацією джерел, вакантні місця в польському посольстві в Москві дотепер залишаються незаповненими.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News