Рішення про допомогу Україні буде для ЄС нелегким

Четвер, 30 квітня 2009, 14:02

Лідерам держав Євросоюзу буде нелегко домовитися про надання Україні допомоги у подоланні економічної і політичної кризи.

Так прокоментувала ініціативу Німеччини і Польщі експерт Центру європейської політики Аманда Акчакоча, передає "Німецька хвиля".

Вона зауважила, що якщо криза в Україні поглиблюватиметься, це матиме вплив в першу чергу на Польщу та Німеччину – тож, певно, саме тому ці країни виступили із новою ініціативою щодо надання допомоги Україні.

"Це позитивний сигнал від двох країн, але це не означає, що цього буде досить для ухвалення рішення на рівні ЄС", - каже експерт.

Для виділення допомоги Україні потрібне одностайне рішення усіх 27 держав Євросоюзу. А членам ЄС важко ухвалити навіть пересічні рішення.

Нині ж ситуація ще складніша, оскільки з огляду на економічну кризу, фінансову допомогу уже було надано кільком країнам-членам ЄС і це рішення далося нелегко.

"Надати допомогу країні, яка навіть не є членом Євросоюзу, я думаю, буде доволі складно. Але я вважаю, що ЄС має відповідальність перед державами, що розташовані на його східному кордоні. Особливо перед Україною. Оскільки Київ уже має тісні політичні та економічні зв’язки з Євросоюзом", - вважає Акчакоча.

Втім, у ЄС є багато різних думок з цього приводу і для досягнення компромісу потрібно мати підтримку великих держав, наголошує експерт. Те, що ініціативу підтримує Німеччина, на думку Акчакочі, підвищує шанси на її реалізацію.

Водночас, залишається відкритим питання: чи буде відправлено до Києва дипломатичну місію ЄС, покликану сприяти врегулюванню політичних конфліктів. Про таку пропозицію Берліна писала німецька преса.

У бюро Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єра Солани "Німецькій хвилі" не підтвердили інформацію про підготовку місії. Водночас, у німецькому МЗС заявили, що це питання ще обговорюватиметься у Брюсселі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування