Україна сподівається звільнитися від моніторингу

Четвер, 30 квітня 2009, 16:42

У разі ухвалення Україною основних законів на виконання зобов‘язань перед Радою Європи, можуть виникнути підстави для зняття моніторингу.

Таку думку висловив міністр юстиції Микола Оніщук під час зустрічі з Головою Парламентською Асамблеї Ради Європи Луісом Марією де Путчем у Страсбурзі.

Зокрема, міністр юстиції поінформував голову ПАРЄ щодо нового проекту Кримінально-процесуального кодексу, законопроектів про судоустрій, про прокуратуру, а також безоплатну правову допомогу.

Усі ці законопроекти, що були розроблені на виконання зобов‘язань України перед Радою Європи, вже або розглядаються Верховною Радою України або готові для внесення на її розгляд.

Зокрема, повідомив український міністр, у травні поточного року Президент України планує внести на розгляд Верховної Ради проект нового Кримінально-процесуального кодексу України, який впроваджує європейську доктрину кримінальної юстиції.

У міністерстві юстиції триває робота над законопроектом "Про прокуратуру", який має привести функції цього органу у відповідність до європейських стандартів.

Крім того, у квітні поточного року Кабінет Міністрів виніс на розгляд парламенту законопроект про безоплатну правову допомогу. Законопроекти по судоустрою, а також пакет антикорупційних законопроектів вже ухвалені Верховною Радою у першому читанні та підготовлені до розгляду у другому.

Міністр юстиції висловив думку, що у разі ухвалення вказаних законодавчих актів Рада Європи мала би підстави розглянути можливість зняття з України моніторингу, який триває з 1995 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування