Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС підозрює Москву у спробах впливу на комісара ОБСЄ

Четвер, 30 квітня 2009, 17:53

Коментарі Міністерства закордонних справ Росії щодо гуманітарних прав українців в РФ до оприлюднення підсумків дослідження верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин можна розцінювати як спробу здійснення впливу на його позицію.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич, коментуючи слова офіційного представника МЗС Росії Андрія Нестеренка.

"Змальована в коментарі офіційного представника МЗС РФ картина повної вирішеності проблеми доступу української громади Росії до отримання освіти рідною мовою не відповідає дійсності", - заявив Кирилич.

Наведені цифри та факти, за його словами, створюють "штучне враження нібито безхмарності українського національно-культурного розвитку в Росії".

"Викликає здивування позиція російської сторони з питання доцільності відкриття середньоосвітньої школи з повним циклом викладання українською мовою", - заявив Кирилич.

Він нагадав, що українці становлять другу за чисельністю національну меншину в Російській Федерації.

"Що не тільки дозволяє, але й зобов'язує українську сторону у переговорах з російськими партнерами виходити з міжнародно визнаного принципу повної взаємності при обговоренні даної проблематики та відкидати будь-які претензії на "особливість" питання доступу до навчання російською мовою на українській території", - заявив дипломат.

Кирилич нагадав, що стан забезпечення культурно-освітніх прав українців у РФ і росіян в Україні досліджувався в обох країнах в березні-квітні цього року верховним комісаром ОБСЄ з питань національних меншин Кнутом Воллєбеком.

"У цьому контексті подібні коментарі офіційного представника МЗС РФ до оприлюднення підсумків проведеного дослідження не можуть сприйматися інакше, як спроба здійснення впливу на позицію верховного комісара ОБСЄ з даного питання", - заявляє МЗС України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...