Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Москві згадали про газ: Україну можна відключити при першій можливості

Неділя, 10 травня 2009, 16:15

Росія розраховує, що країни-споживачі забезпечать платежі за поставки енергоресурсів.

Про це він сказав в інтерв'ю японським ЗМІ, повідомляє прес-служба уряду РФ.

"Росія не використовує свої енергопотоки у відносинах з іншими країнами. Росія торгує своїми ресурсами, і ми хочемо торгувати цими ресурсами на ринкових засадах, за ринковими світовими цінами", - заявив Путін.

"Протягом тривалого часу - 15 років - Росія йшла назустріч своїм партнерам - колишнім республікам Радянського Союзу і продавала їм енергетичну сировину за цінами у кілька разів нижче світових", - сказав він.

"За цей час ми субсидували економіки цих країн на десятки мільярдів доларів. Ми вважаємо, що цей період закінчився. Потрібно переходити на ринкові відносини", - зазначив прем'єр Росії.

Він нагадав, що "після відомих сумних і важких подій кінця минулого - початку цього року нам все-таки вдалося вийти на домовленості з Україною та зафіксувати ці домовленості у контрактних зобов'язаннях з обох сторін - що ми переходимо саме на ринкові відносини по ціні і по транзиту ".

"Українські партнери погодилися з нами, підписали відповідні контракти. Поставки йдуть без будь-яких збоїв. До сих пір наші українські партнери забезпечували необхідні платежі. У нас є домовленість, зафіксована в контракті", - сказав прем'єр.

Путін зазначив, що "при першому ж збої у платежах наші компанії мають право вимагати 100-відсоткової передоплати, а якщо передоплати не буде, то ми маємо право скорочувати поставки".

"Ми дуже розраховуємо, що до цього не дійде. Ми розуміємо труднощі, з якими зіштовхуються економіки країн - споживачів. Але всі країни забезпечують платежі. Ми розраховуємо, що це будуть робити всі без винятку партнери і в Західній, і в Східній Європі, і наші найближчі сусіди", - заявив він.

"Справа ще й у тому, що формула ціни, про яку я вже згадував, дуже тісно пов'язана з ціною на світових нафтових біржах, із світовою ціною на нафту. Ціна на нафту падає, і ціна на газ теж падає. І це справедливий підхід ", - пояснив прем'єр Росії.

"Більше того, ми готові навіть разом з нашими партнерами вивчити можливість надання їм якоїсь підтримки у пошуку фінансових ресурсів для забезпечення цих платежів, але платити ні за кого ми більше не будемо", - заявив Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...