Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: Якщо б Янукович переміг у 2004-му, були б дострокові президентські вибори

Вівторок, 12 травня 2009, 11:26

Екс-президент Леонід Кучма спростовує інформацію про те, що в 2004 році він домовився з командою Віктора Ющенка про передачу йому влади в обмін на гарантії особистої безпеки.

"Ні про які переговори щодо безпеки, тим більше в тій ситуації, не могло бути й мови. Це брехня", - сказав Кучма в інтерв'ю "Фокусу".  

Він також спростував інформацію про те, що тодішній президент Польщі Олександр Квасневський і верховний комісар ЄС Хав'єр Солана у свій час переконали його утриматися від застосування сили проти Майдану, пригрозивши ізоляцією.

"Це балачки. До приїзду Квасьневского, з яким ми, до речі, старі друзі, і Солани, на Раді національної безпеки було прийнято офіційне рішення про незастосування сили. І я доручив Піскуну (на той момент генпрокурору), Смєшку (голові СБУ) і Білоконю (голові МВС) вийти в ефір: повідомити країні про те, що проти демонстрантів ні за яких умов не буде застосована сила", - сказав Кучма.

"Не треба робити з мене монстра. Хіба я не знав, хто стояв на Майдані? Там же відсотків 10-15 дітей стояло, школярів. Я прекрасно розумів, що мені б цього ніколи не пробачили. Є ситуації, коли влада не варта того, щоб за неї триматися", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи не боявся він того, що в разі перемоги Віктора Януковича на президентських виборах в 2004 році, "донецький клан" почав би переділ майна в країні, Кучма зазначив:

"А що стосується Януковича і "донецького клану", то не треба про нього так думати. Йому було б не до того, щоб ділити чужий бізнес. Він би перебував у жахливому становищі: опозиція була б сильнішою, ніж влада, його б абсолютно не сприйняв Захід, в тому числі США. Не могло йти жодної мови про стабільність".

На думку екс-президента, в результаті для Януковича "це закінчилося б достроковими президентськими виборами".

"Так що Януковичу, за великим рахунком, пощастило. Адже він зміг прийти до влади вдруге, і в третє, і, дай бог, в четверте прийде", - сказав він.

На питання, чи не здається йому, що в 2004 році він зробив неправильний вибір, поставивши на Януковича як на кандидата в президенти, Кучма відповів:

"Ні, не здається. Проаналізуйте всі вибори, і ви побачите, що у нас президентом стають лише після посади прем'єр-міністра. Всі інші проекти безуспішні. Скільки балотувалося голів парламенту, депутатів. Результат нульовий. Україна - не Америка. У нас сенатор не може стати президентом. Хоча все тече, все змінюється".

На питання, чи не здається йому, що тепер, за його логікою, наступним президентом має стати Юлія Тимошенко, Кучма зазначив:

"Ні, не здається. Адже Янукович теж був прем'єр-міністром".

Говорячи про ризики для Януковича перед новими президентськими виборами, Кучма сказав:

"Проблема не в тому, що Януковича можуть покинути ті чи інші спонсори, хоча я так не думаю. Йому треба побоюватися, як би від нього не відвернулися виборці. Януковичу буквально сьогодні треба дати чіткі, ясні, без всякого популізму відповіді на найбільш болючі питання. І в тому числі вимагати від Верховної Ради ухвалення змін до виборчого закону, щоб відкрити списки кандидатів у депутати".

На запитання, чи піде він працювати в команду Януковича, якщо він переможе на виборах, Кучма відповів:

"Поговорити при нагоді на будь-які теми з будь-яким кандидатом - чому б і ні? Але я все-таки десять років був президентом, і опинитися у когось тренером - це не для мене. Якщо захочу повернутися, треба це робити не через когось".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування