Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: "Ви уявляєте, скільки помиїв буде вилито, якщо я піду в президенти!"

Вівторок, 12 травня 2009, 12:03

Екс-президент Леонід Кучма не має наміру балотуватися до парламенту і швидше за все не піде на президентські вибори.

Про це він розповів в інтерв'ю "Фокусу".

Коментуючи свою участь у презентації громадського руху "Нова Україна", очолюваного Володимиром Семиноженком, Кучма сказав, що ця організація "може і повинна" піти на парламентські вибори, але без нього.

"Ще не вистачало під тим куполом сидіти", - сказав він.

"Фокус" також відзначає, що про участь у президентських виборах Кучма "говорить ухильно, в дусі "скоріше ні, ніж так".

"Протягом останніх років президентства, починаючи з прослушки з-під дивану, я перебував під постійним вогнем. Скільки бруду на мене вилили, яке полювання на відьом розпочалося після 2004 року! Ви уявляєте, яка каша завариться, якщо я вирішу піти на президентські вибори, скільки помиїв буде знову вилито?", - зазначив він.

"І, напевно, ще дуже мало часу минуло, щоб люди могли зрозуміти, де правда, а де брехня", - додав Кучма.

На питання, чи можлива в нинішніх умовах коаліція БЮТ і Партії регіонів і яким чином, на його думку, будуть розвиватися політичні події, Кучма відповів:

"Не здивуюся, якщо все залишиться в нинішньому стані. І в ситуації, коли до виборів залишилося всього нічого, це було б, на мій погляд, правильно".

"Можна було б їх (БЮТ та Партію регіонів) зрозуміти, якщо б така коаліція відбулася відразу після виборів. Нагадаю, до речі, що я категорично проти виборів президента в стінах парламенту. Нам потрібен дієвий президент, а не Михайло Іванович Калінін при Сталіні" , - додав екс-президент.

Коментуючи ініціативу нинішнього президента Віктора Ющенка щодо створення двопалатного парламенту, зокрема, ідею надання довічного сенаторства колишнім президентам у верхній палаті, Кучма зазначив:

"Напевно, ніхто й не подумав, що він турбується про Кравчука і Кучму. Не треба цього робити ні зараз, ні надалі! Даремно він вніс таку пропозицію, тому що скажуть: президент дбає про свої особисті інтереси, про своє майбутнє працевлаштування".

Кучма також заперечує подібність своїх дій на посаді президента до дій Ющенка в кінці своєї каденції.

"Нас не можна порівнювати. Жодною подібністю і близько не пахне. Я був послідовним у своїй думці про Конституцію, і не в останній рік правління, а починаючи з 1995 року, коли був розроблений проект першої Конституції, в якій був передбачений двопалатний парламент. Але смішно думати, що ще в 1995 році я готував її під себе. Ні, це була моя принципова позиція".

Коментуючи свою ідею щодо створення двопалатного парламенту, Кучма пояснив, що в той час Верховна Рада "була по суті лівою".

"Комуністи і соціалісти - їхні брати по розуму - штампувати популістські закони. Хотіли подобатися населенню. Популізм парламенту - одна з причин того, що Україні належав світовий рекорд з інфляції. Десятки тисяч відсотків. Не було іншого способу фінансувати все, що обіцялося народу, крім як друкувати і друкувати гроші", - сказав він.

"Треба було думати, як припинити цю чехарду. Виходом могла б стати друга палата парламенту. Але в 1996 році Олександр Мороз під час ухвалення Конституції з успіхом поставив на цих планах хрест", - додав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування