Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді Європи назріває скандал через генсека

Вівторок, 12 травня 2009, 16:55

Колишній прем'єр-міністр Норвегії Торбьорн Ягланд і колишній прем'єр-міністр Польщі Влодзимеж Чимошевич претендують на посаду генерального секретаря Ради Європи.

Про це у вівторок повідомляє РИА Новости з посиланням на іспанське інформаційне агентство EFE.

Обидві кандидатури були представлені Комітетом міністрів Ради Європи в ході 119-й сесії комітету з зовнішніх зв'язків Ради Європи, яка триває в Мадриді.

Нинішній генсек СЕ Террі Девіс має залишити свою посаду в червні 2009 року.

Новий глава організації буде обраний на найближчій Парламентській Асамблеї Ради Європи.

58-річний Турбьорн Ягланд був прем'єр-міністром Норвегії з 1996 по 1997 рік, у даний момент він є президентом Нобелівського комітету.

59-літній Влодзимеж Чимошевич очолював кабінет міністрів Польщі в ті ж роки, що і Ягланд - норвезький. Він був також міністром закордонних справ країни і головою парламенту.

Таким чином, прийнявши рішення розглянути дві, а не чотири, як було раніше кандидатури, Комітет міністрів проігнорував прохання ПАРЄ відновити повноцінний список кандидатів.

В останні два місяці на посаду генсека претендували чотири кандидати: колишній прем'єр Норвегії Торбьорн Ягланд, екс-глава уряду Польщі Влодзимеж Чимошевич, екс-прем'єр бельгійської Фландрії Люк Ван ден Бранде (ПАРЄ) і депутат угорського парламенту Матіас Йорши (ПАРЄ).

За тиждень до весняної сесії Асамблеї посли Комітету міністрів вперше в історії організації провели попереднє відсівання кандидатів: зі списку виключили двох представників ПАРЄ. Це рішення не сподобалося Асамблеї, і вона вирішила в терміновому порядку обговорити ситуацію на своїй квітневій сесії.

У ході дискусії, що відбулася, вона прийняла резолюцію, у якій попросила переглянути прийняте рішення про скорочення списку кандидатів на посаду генсека Ради.

ПАРЄ попросила також передати їй повноцінний список і надати організації можливість "вільно реалізувати свої права на вільний політичний вибір між кандидатами".

Європарламентарі порахували, що такий крок дозволив би відновити "повноцінний діалог між сторонами".

Проігнорувавши пропозицію Асамблеї, Комітет міністрів створив небезпечний прецедент, вважають експерти.

Вони зазначають, що якщо Комітет не домовиться з ПАРЄ, вона може узагалі відмовитися від голосування по кандидатурі генсека на своїй літній сесії в червні цього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування