Ющенко: труби в обхід України Європі не потрібні

Вівторок, 12 травня 2009, 19:37

Президент Віктор Ющенко вважає проекти газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", що реалізуються Росією для поставок газу в Європу "політичними".

"Це політичні проекти", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку президента, дуже важко "знайти обґрунтування, як витратити 12-15 млрд, доларів США, щоб побудувати ці проекти замість того, щоб не забезпечити транзит по існуючій системі".

Ющенко вважає, що реалізація цих проектів свідчить і про відсутність об'єднаного газового ринку в Європі.

"Об'єднаного ринку немає. Як правило - це двосторонній розріз. Але це і породжує такі проекти", - сказав він.

"Ці проекти нічого не додають Європі. Немає проблеми транзиту. Потрібна спільна ідеологія з виробництва, транзиту та споживання газу", - вважає Ющенко.

Президент також висловився на підтримку Енергетичної хартії.

"Відмовившись від Енергетичної хартії, ми дискредитуємо останній документ, який є в цій сфері", - сказав він, визнавши, в той же час, що "він не став єдиним для всіх, що теж є проблемою".

Ющенко знову піддав критиці домовленості про поставки газу в Україну і транзит до Європи, досягнуті у січні 2009 року на рівні урядів України та Росії, назвавши їх "платою за політику".

"У нас немає гарантій транзиту, але є гарантії закупівлі 40 млрд. кубометрів газу за принципом "бери або плати". У цьому році Україна не знає як сплатити 7 млрд. кубометрів, тому що нікому спожити", - сказав він.

На думку президента, ці угоди привели також до зупинок хімічних підприємств, оскільки "жоден завод не буде працювати при ціні газу 350 доларів за 1000 кубометрів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування