Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко каже, що не допустить "замаху на Конституцію" БЮТ та ПР

Вівторок, 12 травня 2009, 21:30

Президент Віктор Ющенко заявив, що буде адекватно реагувати на спроби "замаху на Конституцію", яким він вважає наміри БЮТ та Партії регіонів внести зміни до Конституції для обрання президента у Верховній Раді.

Про це він сказав в інтерв’ю 1+1, коментуючи питання про можливе створення широкої коаліції у парламенті.

"Від того, хто з ким формує коаліцію, це компетенція виключно парламенту. Питання не в тому хто з ким, питання в тому – заради чого? Тут, я думаю, і є великі складні проблеми", - заявив президент.

"Думаю, найбільший виклик для країни – якщо мова йде про те, як у сьогоднішній системі координат розіграти, розділити на найближчі 5-10 років країну для двох. А партійна недосконала модель, я не скажу, що дозволяє це робити, але скажу, що дає можливим це робити", - сказав Ющенко.

"Те, що не відбулося 2 вересня 2008 року, коли по суті ми стали свідками конституційного перевороту. Де мета була за 15 -20 днів, в обхід Конституції, зробити такі повноваження певних інституцій, щоб вони були прийнятні, по одній і другій стороні", - зазначив він.

Президент впевнений, що "будь-яка коаліція повинна йти дорогою у своєму формуванні, яка передбачає Конституція, ніщо не повинно робитися поза законом і поза Конституцією".

"Сюжет про який я говорю, як у вересні 2008, так і у травні 2009, може відбутися тільки при одному антиконституційному кроці – це коли Тимошенко і Янукович домовляються про вибори президента в парламенті", - заявив Ющенко.

Він переконаний, що "це неконституційний крок, це порушення прав і свобод".

Відповідаючи на питання, чи означає це, що Ющенко має намір запровадите пряме президентське правління, він відповів: "Я буду поступати адекватно до загрози".

"Я не хочу давати зараз відповіді, які б знову надихнули когось, на дурні віртуальні якісь міркування. Є Конституція, яка чітко формулює право людини на прямі, всенародні вибори президента. Якщо такий замах на Конституцію буде творитися, ми будемо мати абсолютні адекватні відповіді на це", - сказав президент.

"І повірте, що я хотів би застерегти ініціаторів, якщо вони з’являться за цей тиждень. Заколоту проти Конституції не буде. Ми все зробимо для того, щоб Конституція залишалася, тим, по суті, єдиним регулятором, для того щоб зберегти стабільність і нормальну роботу конституційних інститутів", - заявив Ющенко.

На питання, чи готовий він сісти за стіл переговорів з фігурантами можливої широкої коаліції, президент сказав: "Очевидно це мій обов’язок".

"Якщо будуть потреби на цю розмову, я є відкритий. Я лише одне хочу сказати, що цей альянс (Тимошенко і Януковича) може відбутися тільки на корисливих, приватних інтересах, які як перешкоду мають Конституцію", - заявив Ющенко.

"Я тільки цей сюжет хотів розвинути і пояснити. А якщо мова йде про версію іншу, яка стосується курсу, який ці дві політичні сили вважають, що треба спільно проводити – починаючи від бюджету, соціальної політики, антикризової економіки і таке інше – то, скоріше, це навіть їх обов'язок", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: