Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова КС виявився не найбагатшим серед колег

Середа, 13 травня 2009, 11:02

Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак заробив минулого року майже 568 тис. грн.

З них зарплата і довічне грошове утримання судді склали 542 тис. за рік, тобто ледь більше 45 тис. грн. на місяць, повідомляє "Сегодня".

Згідно з декларацією, на рахунках у голови КС знаходиться 323,2 тис. грн. У нього є квартира 114 кв. м, дача 279 кв. м і Mersedes-C, а в членів родини є ще й будинок 300 кв. м.

Однак, Стрижак, судячи з декларації, далеко не найбагатший суддя КС. Конкуренцію йому склав Анатолій Головін, який торік заробив 617 тис. 489 грн. (тобто 51,5 тис. на місяць).

Сюди входить зарплата, військова пенсія і грошове утримання судді (у КС він прийшов після того, як 26 років прослужив в органах держбезпеки).

За словами юриста Ірини Гончар, зарплата голови КС дорівнює 15 мінімальних зарплат плюс надбавки, заступник голови - 14,5 мінімальних зарплат, а рядового судді - 14.

Крім того, судді КС мають право одержувати пенсію і (або) щомісячне довічне утримання.

Пенсія передбачається тим, хто раніше працював на держслужбі або був військовим, а довічне утримання - ветеранам судів (більше 20 років стажу).

Як пояснив нам екс-суддя КС Валерій Пшеничний, утримання дорівнює 80% окладу на колишньому місці роботи.

"Це дуже важлива норма. У протилежному випадку в 40 років суддя міг би повністю змінити сферу діяльності, а щомісячне утримання - це стимул для того, щоб залишитися в професії", - пояснює Пшеничний. Сам він, будучи суддею КС, одержував близько 18 тис. грн.

Видання зауважує, що доходи нинішніх суддів КС цього року істотно скоротяться. Рада і Кабмін своїми постановами вдвічі урізали зарплату вищим чиновникам, серед яких і судді КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування