Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія офіційно назвала розширення НАТО загрозою своєї безпеки

Середа, 13 травня 2009, 13:18

Неприйнятність для Росії планів просування військової інфраструктури НАТО до її кордонів і спроби надання організації глобальних функцій залишаться основними факторами у відносинах з альянсом.

Про це говориться в опублікованій у середу Стратегії національної безпеки РФ до 2020 року.

"Росія готова до розвитку відносин з НАТО на основі рівноправності, і в інтересах зміцнення загальної безпеки в Євро-Атлантичному регіоні, глибина і зміст яких будуть визначатися готовністю альянсу до врахування законних інтересів Росії при здійсненні військово-політичного планування, дотримання норм міжнародного права, а також до їхньої подальшої трансформації і пошуку нових задач і функцій гуманістичної направленості", - відзначається в документі.

У ньому підкреслюється, що спроби надати альянсу глобальні функції "йдуть врозріз з нормами міжнародного права".

Також у стратегії зазначається, що існуюча система безпеки, орієнтована на НАТО, створює загрозу забезпеченню міжнародної безпеки.

"Неспроможність існуючої глобальної і регіональної архітектури, орієнтованої, особливо в євроатлантичному регіоні, тільки на організацію Північноатлантичного договору, а також недосконалість правових інструментів і механізмів, усе більше створюють загрозу забезпеченню міжнародної безпеки", - підкреслюється в тексті документа.

"У результаті зміцнення нових центрів економічного зростання і політичного впливу складається якісно нова геополітична ситуація. Формується тенденція до пошуку вирішення наявних проблем і врегулювання кризових ситуацій на регіональному рівні без участі нерегіональних сил", - зазначається в тексті документа.

У той же час, стратегія нацбезпеки Росії розглядає присутність збройних сил Росії в конфліктних регіонах як фактор, що сприяє стратегічній стабільності у світі.

"Росія вважає, що підтримці стратегічної стабільності і рівноправному стратегічному партнерству може сприяти присутність у конфліктних регіонах контингентів Збройних Сил РФ на основі норм міжнародного права з метою вирішення політичних, економічних і інших задач невоєнними методами", - говориться в тексті.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування