Естонців зацікавила українська труба

Середа, 13 травня 2009, 20:00

Естонія виявила інтерес щодо умов і можливостей участі іноземних компаній у проектах з модернізації української ГТС.

Про це йшла мова під час зустрічі уповноваженого президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського з делегацію Естонської Республіки на чолі з міністром економіки Ханом Партсом, яка відбулася за ініціативою естонської сторони.

Сторони обговорили комплекс питань щодо поглиблення двостороннього співробітництва і співробітництва в рамках проектів "Україна – ЄС", зокрема "Східного партнерства", з питань енергетичної та екологічної безпеки, повідомляє прес-служба голови держави.

Соколовський ознайомив естонську делегацію з ходом реалізації ініціатив президента, спрямованих на істотне підвищення рівня національної та регіональної енергетичної безпеки, диверсифікацію джерел, маршрутів і технологій енергозабезпечення.

Він також висловив вдячність естонській стороні за конструктивну і послідовну підтримку українських пропозицій в рамках Краківської ініціативи президентів Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України, зокрема щодо формування Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору.

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки ознайомив з ходом реалізації спільної декларації ЄС- Україна за результатами міжнародної інвестиційної конференції з модернізації української газотранспортної системи від 23 березня 2009 року та з можливостями щодо збільшення пропускної здатності української ГТС для транспортування природного газу зі сходу на захід.

Сторони обговорили перспективи реформування енергетичних ринків у контексті реалізації найновіших ініціатив Європейського Союзу та Російської Федерації.

Соколовський підкреслив, що Україна послідовно виконує усі зобов'язання в контексті реалізації стратегічного євроінтеграційного курсу, в тому числі щодо безперешкодного транспортування енергоносіїв.

Обидві сторони висловилися за доцільність розвитку міжнародної договірної бази у сфері енергозабезпечення на принципах, закладених в Енергетичній Хартії.

Естонський міністр запросив уповноваженого президента відвідати найближчим часом Естонську Республіку з метою проведення консультацій щодо поглиблення дво- та багатостороннього співробітництва в енергетичній сфері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування