Голову Окружного адмінсуду Києва намагаються залякати зламом квартири?

Четвер, 14 травня 2009, 09:49

Невстановлені особи намагалися проникнути в квартиру голови Окружного адміністративного суду Києва Олега Бачуна.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", потрапити в його квартиру в Києві намагалися 10 травня, на свята, коли ні Бачуна, ні когось із його рідних не було вдома.

О 5.10 ранку в минулу неділю громадянці Г. передзвонив зять Бачуна, який повідомив, що йому на мобільний телефон надійшов сигнал із пульта приватної охоронної компанії "Спрут", яка забезпечує охорону будинку по вулиці Ковпака, і попросив перевірити, чи все в будинку в порядку.

Прибувши на місце події, вона виявила, що на вхідних дверях зламано два замки, після чого повідомила про це охоронну компанію, яка, в свою чергу, повідомила про інцидент у Печерське РВВС.

Оглянути квартиру голови ОАС прибули співробітники охоронної компанії "Спрут", а також співробітники міліції. Після огляду квартири було встановлено, що цінні речі, гроші і коштовності викрадені не були.

У той же день за фактом проникнення було порушено кримінальну справу, яка на даний момент знаходиться в районному управлінні Печерського РУВС.

Деякі члени комітету ВР із питань правосуддя припускають, що проникнення в квартиру Бачуна могло бути однією з форм оперативно-розшукової діяльності, так званим "негласним проникненням". Проведення таких заходів санкціонується судами загальної юрисдикції.

За словами члена комітету з питань правосуддя Святослава Олійника (БЮТ), санкція на проведення оперативно-розшукових заходів щодо Бачуна була видана Апеляційним судом Києва.

Олійник розповів газеті, що оперативно-розшукові заходи щодо керівників адміністративних судів, не тільки Бачуна, можуть здійснюватися у рамках кримінальної справи, порушеної у відношенні колишньої голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича, який обвинувачується в отриманні хабара в особливо великих розмірах і зараз знаходиться в одному зі львівських СІЗО.

"Ми дійсно маємо такі дані (про видачу санкцій щодо суддів адмінсудів). Для мене не є новиною, що в рамках справи Зварича зараз проводяться оперативні заходи у відношенні суддів адміністративного суду Києва, у тому числі й у відношенні Бачуна", - заявив Олійник.

За його словами, факт будь-якої телефонної розмови Ігоря Зварича з колегою з іншого суду міг стати підставою для "обґрунтованих підозр у здійсненні злочинів", на підставі чого могла бути отримана відповідна санкція суду.

"Такі санкції, наскільки мені відомо, виписані на багатьох керівників адміністративних судів. І Бачун далеко не єдиний, у відношенні кого такі оперативно-розшукові дії застосовуються", - підкреслив Олійник.

Слідчий з особливо важливих справ, керівник спеціальної слідчої групи Генпрокуратури Володимир Жербицький, який веде розслідування справи Зварича стверджує, що про проведення оперативно-розшукових заходів йому нічого невідомо.

У той же час, за словами співрозмовників видання, ініціатором проведення таких негласних заходів могли виступати також співробітники спецпідразділів МВС чи СБУ, які входять у групу оперативного супроводу в справі Зварича.

Хоча перший заступник голови комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін ("НУ-НС") упевнений, що санкції на проведення оперативно-розшукових заходів у відношенні Бачуна немає і бути не може. При цьому він не вважає злам квартири голови ОАС побутовим злочином – на його думку, "це залякування і тиск на суддю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування