Тимошенко "благословила" пиво і вино на подорожчання

Четвер, 14 травня 2009, 11:12

Кабінет міністрів на засіданні в середу схвалив проект закону про збільшення ставок акцизного збору на пиво і міцні вина на 74% і 280% відповідно, щоб залучити до бюджету 730 млн. грн.

Про це заявив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє "Комерсант-Україна".

Акциз на натуральні виноградні вина уряд пропонує залишити без змін (0,25 грн./л), тоді як ще в березні пропонувалося збільшення ставки до 0,5 грн./л.

За словами Уманського, від збільшення акцизу на пиво уряд планує залучити в бюджет 260-280 млн. грн., а від збільшення акцизу на вино – близько 350 млн. грн. Дату підвищення акцизів чиновник журналістам не повідомив.

Учасники ринку упевнені, що урядові ініціативи збільшать скорочення обсягу виробництва, що відбувається зараз через економічну кризу.

"Кабмін запропонував більш лояльне збільшення акцизних ставок, але ріст акцизів більш ніж на 70% збільшить падіння ринку, що розпочалося в другому півріччі 2008 року і продовжується дотепер", - зазначив фінансовий директор "Славутич" Carlsberg Group Олександр Говядін.

"Тільки за перший квартал ринок упав на 10% і у випадку збільшення акцизів може обвалитися ще до 20%. І, як наслідок, пивні компанії будуть скорочувати робочі місця й обсяги виробництва", - додав він.

При цьому Говядін наголосив, що Carlsberg Group "не проти підвищення акцизу, якщо воно буде планомірним, наприклад, у розмірі інфляції".

"Більшість підприємств пивної галузі закінчили минулий рік зі значними збитками, тому введення додаткових акцизів негативно вплине на розвиток ринку", - повідомив генеральний директор компанії SABMiller Ігор Тихонов.

"Є ризик, що з ростом цін на пивну продукцію споживач буде переключатися на більш дешеві сегменти інших алкогольних напоїв", – додав він.

Не згодні учасники ринку і з підвищенням акцизу на вино.

"У випадку збільшення акцизів на міцні вина уряду навряд чи вдасться залучити заплановані 350 млн. грн., оскільки це призведе до зниження обсягів споживання", - сказав віце-президент Української торгово-промислової конфедерації Юрій Жихарьов.

"Наприклад, у селах, де ця продукція популярна, споживачі будуть купувати більш дешевий алкоголь", – додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...