Ющенко хоче призупинити схему Тимошенко і "Нафтогазу"

Четвер, 14 травня 2009, 15:55

Президент Віктор Ющенко має намір призупинити рішення Кабінету Міністрів про розстрочку Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" податку на прибуток.

Про це на брифінгу заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату Роман Жуковський, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

За його словами, 13 травня на засіданні Кабміну розглядався проект постанови, що дозволяє "Нафтогазу" розраховуватися з російським "Газпромом" за отриманий у 2009 році газ за рахунок авансових платежів за транзит російського газу через територію України, а також передбачає можливість надання "Нафтогазу" розстрочки на 5 років податку на прибуток, що буде нарахована в 2009 році.

"Якщо така постанова буде ухвалена й оприлюднена, президент негайно скористається своїм правом і зупинить його", – заявив Жуковський.

Крім того, за його словами, Ющенко звернеться в Конституційний Суд із приводу конституційності такої постанови.

За словами Жуковського, така постанова поставить під загрозу участь країн Європейського Союзу в модернізації української газотранспортної системи, оскільки відповідною декларацією, прийнятою 23 березня в Брюсселі (Бельгія), передбачено, що компанія, що здійснює транзит газу, повинна бути незалежною, однак авансові платежі в рахунок майбутнього транзиту газу фактично залишають компанію "Укртрансгаз" без готівкових коштів і ставлять під сумнів її самостійність.

Він підкреслив, що ситуація, що виникла з авансовими платежами за рахунок транзиту газу, є прямим наслідком невиконання урядом директив президента на переговорах з постачання газу в Україну.

Як повідомлялося, 13 травня Кабмін вирішив розстрочити "Нафтогазу" сплату близько 6,7 млрд. гривень податку на прибуток при закачуванні газу в підземні сховища.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування