МЗС РФ вказує Україні, як ставитися до Мазепи

П'ятниця, 15 травня 2009, 11:46

У МЗС Росії засуджують політику Києва, спрямовану на реабілітацію гетьмана Івана Мазепи, розцінюючи її як спробу втягти український народ у "штучне надумане протистояння з Росією".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Департамент інформації і преси російського зовнішньополітичного відомства.

У департаменті звернули увагу на те, що "на даний час ведуться роботи зі спорудження пам'ятника Мазепі в Полтаві до 300-літнього ювілею Полтавської битви, уже видано президентський указ про заснування нової державної нагороди - хреста Мазепи".

"За цих умов доводиться сподіватися на мудрість українського народу, що не дозволить себе втягти в штучне надумане протистояння з Росією", - заявили в ДІП МЗС РФ.

"Хотілося б нагадати українському керівництву, що ігри з історією, особливо з націоналістичним підґрунтям, ніколи ще ні до чого хорошого не приводили. І, намагаючись переписати спільну російсько-українську історію, влада України не стільки об'єднує українське суспільство, скільки розколює його", - наголосили в ДІП.

У департаменті звернули увагу і на інші кроки Києва, спрямовані, зокрема, на "утиск російської мови в Україні і такі, що створюють напруженість в російсько-українських відносинах".

Зокрема, відзначили в департаменті, президент України Віктор Ющенко зажадав вжити заходів з неухильного дотримання вимог законодавства про мову посадовими особами під час виконання ними службових обов'язків.

"Глава держави зажадав прискорити створення спеціального органа виконавчої влади з питань мовної політики, відзначивши, що повноцінне функціонування української мови у всіх сферах громадського життя є гарантією збереження єдності України", - відзначили в департаменті.

Також в ДІП нагадали, що на сьогодні вже маються два законопроекти, схвалені комітетом х питань культури і духовності Верховної Ради, в яких українська мова оголошується обов'язковою для використання в усіх сферах публічного життя.

"Також продовжуються спроби нового розкручування теми "голодомору" і політичних репресій", - заявили в ДІП МЗС РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News