Якщо Конституцію не змінять до виборів, система влади "законсервується"?

П'ятниця, 15 травня 2009, 13:58

Міністр юстиції Микола Оніщук виступає за проведення конституційної реформи в Україні найближчим часом.

"Дуже важливо, щоб це відбулося найближчим часом", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", відповідаючи на питання, коли, на його думку, буде проведена ця реформа.

"Якщо Конституція не буде змінена до виборів, то ми законсервуємо існуючу систему організації влади ще на п'ять років", - упевнений Оніщук.

"Тому що президент на всенародних виборах отримує мандат на виконання визначених Конституцією повноважень, і змінити цей мандат у рамках терміну, на який обраний президент, парламент уже не може. Це правовий принцип і обов'язковий стандарт політичної культури", - пояснив міністр юстиції.

На запитання, чи відповідали цьому стандарту попередні зміни до Конституції, Оніщук зазначив: "Попередні зміни були внесені до дня президентських виборів і набули чинності після закінчення повноважень парламенту IV скликання".

"Хоча я змушений погодитися, що певне порушення правил було й тоді, оскільки суттєві зміни системи влади слід завершувати ще до початку виборчої кампанії. Єдиний виняток – якщо зміни до Конституції будуть схвалені на референдумі, тобто виборці погодяться змінити мандат, ними ж виданий президентові", - додав він.

Оніщук констатував "класичне правило: змінити повноваження може тільки той орган, який їх надав, у даному випадку – це народ".

На запитання, чи бачить він можливість того, що Конституція буде змінена до нинішніх виборів, голова Мін'юсту сказав:

"Сьогоднішні події не дають підстав сподіватися на це, але українська політика дуже динамічна. Те, що здається неможливим зараз, може стати можливим у найближчому майбутньому. Наприклад, під загрозою дострокових виборів чи у зв'язку зі зміною рейтингів політиків".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News