Росія підписала угоди про обхідну трубу

П'ятниця, 15 травня 2009, 18:54

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що Росія не має наміру перешкоджати реалізації трубопровідних проектів, альтернативних проектові газопроводу "Південний потік", у якому бере участь Росія.

"Ми проти здійснення альтернативних проектів нічого не маємо", - сказав Путін журналістам у п'ятницю в Сочі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр-міністрові Росії було задане питання, чи має, на його думку, перспективи проект "Набукко", по якому газ має піти в обхід Росії.

"Перш ніж вкладати мільярди доларів "у трубу" і закопувати ці мільярди, потрібно розуміти, звідкіля візьметься газ у цю трубу", - сказав у відповідь Путін.

Як підкреслив російський прем'єр, "якщо є впевненість, що цей проект буде реалізовано, будь ласка, ми не будемо заперечувати і заважати".

На думку прем'єра, перш, ніж приступати до реалізації такого проекту, як "Набукко", "потрібно звернути увагу на дві основні складові".

"Перша і найголовніша - це забезпеченість поставок, наявність самого продукту. Друге - це економічна доцільність. У нашому проекті ("Південний потік") є і те, і інше - і газ, і економічна доцільність", - зазначив Путін.

"Що стосується "Набукко", то тут потрібно порахувати, але це питання до тих, хто хоче брати участь у здійсненні даного проекту", - підкреслив він.

Путин закликав не політизувати питання постачань енергоносіїв. "Узагалі краще нічого не політизувати, а просто рахувати економічну доцільність. Вона в нашому проекті очевидна", - сказав прем'єр РФ.

Крім того, "Газпром" підписав у п'ятницю угоди з енергетичними компаніями Болгарії, Греції і Сербії по будівництву газопроводу "Південний потік".

Зокрема, Газпром" підписав угоду з "Болгарським енергетичним холдингом" про співробітництво при створенні газопроводу для транзиту природного газу через територію Болгарії. З грецькою компанією DESFA підписана базова угода про співробітництво.

"Газпром" також підписав базову угоду про співробітництво із сербською компанією Srbijagas.

Російсько-болгарський і російсько-грецький документ встановлює принципи взаємодії сторін на передінвестиційній стадії проекту і визначає умови, порядок створення і механізми діяльності спільного підприємства, яке буде засновано на паритетній основі для проектування, будівництва й експлуатації ділянок "Південного потоку".

В угоді із Сербією зазначено, що частка "Газпрому" у СП складе 51%, "Сербіягазу" - 49%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування