Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник: Доходів бюджету-2009 вистачить лише на зарплати-пенсії

Субота, 16 травня 2009, 10:01

Зіставлення доходів з багатьма статтями видатків засвідчило, що доходів бюджету 2009 року вистачає лише на зарплати, пенсії і комунальні платежі.

Про це повідомив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"На все інше коштів не вистачає. Не рятує навіть компроміс, досягнутий із Міжнародним валютним фондом, - 12 млрд. гривень на покриття дефіциту за рахунок чергового траншу. Крім покриття дефіциту, ще на обслуговування боргів потрібно 31 млрд. грн", - зауважив Пинзеник.

Екс-міністр фінансів зазначив, що проектом бюджету на 2009 рік доходи передбачалися на рівні минулого року, без номінального зростання, проте ситуація погіршилася.

"Нині ми маємо відставання від минулого року по доходах на 5% проти січня-квітня 2008-го", - повідомив він.

При цьому, за словами екс-міністра, вже сьогодні незаплановані доходи від перевищення відрахувань до бюджету від прибутку Національного банку склали 2,5 млрд. грн.

"Цих мільярдів немає в плані. Планувалося 3,9 млрд. грн. на весь рік, тому в квітні Нацбанк мав перерахувати мільярд. А насправді перерахував 3,5 млрд. грн. Звідси - феноменальне в умовах економічного спаду виконання бюджету", - пояснив Пинзеник.

Він додав, що не виконують плану наповнення дохідної частини загального фонду податкова (з урахуванням невідшкодування ПДВ) і митниця, проте є величезне зростання за графою "інші міністерства та відомства".

"Наскільки я розумію, відбувається сплата заборгованості з податків "Нафтогазом України" - і це незважаючи на його незбалансований фінансовий план", - зауважив екс-міністр.

Окрім того, за його словами, нагальною проблемою є загроза монетизації дефіциту.

"Впродовж кількох років заборгованість уряду по ОВДП перед НБУ становила нуль. На початку 2009-го заборгованість уряду НБУ становила 8,7 млрд., нині ця цифра зросла вже до 24 млрд. Тільки за чотири місяці - 16 млрд. грн. монетизованого дефіциту", - повідомив Пинзеник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування